image
Sursa foto: Privesc.eu

„Azi trăim într-o democrație veritabilă”; Ce alte fantasmagorii au răsunat în timpul audierii lui Pavel Filip în Parlament

UPDATE 12.32 // Sesiunea de întrebări s-a încheiat, dar laudele au continut și la luările de cuvânt.

„Azi trăim cu toții o democrație veritabilă”, a spus în discursul său liderul grupului PPEM, Simion Grişciuc. „Pe lângă bunăstare, statul trebuie să ofere și dreptate”, a spus și vicespeakerul Valeriu Ghilețchi, care și-a încheiat discursul cu versuri: „Vă îndemn să preschimbăm veninul în miere, dacă vrem să avem o țară în care să curgă lapte și miere”.

Și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a ieșit la microfon. „Comportamentul celor din opoziție m-a făcut să spun și în locul lor ceva. S-a lucrat și s-a reușit datorită calității premierului și al colegilor săi. Mi-aș fi dorit să fie mai duri în unele momente. Ceea ce au realizat este un lucru pe care nu poți să nu-l observi”, a spus Diacov.

UPDATE 12.13 // Laudele în adresa Guvernului Filip continuă să curgă gârlă la Parlament. „Apreciez activitatea Guvernului. Acțiunile din ultimii ani au demonstrat că guvernarea poate fi eficientă. Ați luat o cale foarte bună și dreaptă dacă va exista continuitate”, a spus deputatul PD Sergiu Stati.

„N-o să repet același subiect în partea introductivă, deoarece e clar că sfera socială poate să se dezvolte când este o economie dezvoltată. Am o întrebare despre Arena Chișinău, despre cum decurg lucrările”, a intervenit și transfugul Nicoale Juravschi.

„Sunt mândru de acest proiect. Pe lângă Arena va fi și un stadion de fotbal cu toate infrastructura necesară”, a spus Filip. „8 la sută din lucrări sunt executate”, a adăugat Candu. „Vă mulțumesc, sportivii așteaptă foarte mult acest lucru, care va contribui la dezvoltarea țării”, a spus Juravschi.

UPDATE 12.03 // Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a avut grijă ca și colegul său din PPEM, vice-premierul pentru Integrare europeană, Iurie Leancă, să aibă șansa de a se manifesta.

„În această perioadă s-a reușit să recuperăm din acea neîncredere pentru parcursul european al RM. Există multe voci critice din interior, din afară. Cum vedeți viitorul european al RM ca să obținem progrese mai bune?”, a fost întrebarea lui Ghilețchi, adresată lui Iurie Leancă.

„Răspunsul e foarte simplu, pe de altă parte, complicat. E simplu, pentru că nu există altă alternativă decât parcursul european. Problema cum e să facem ca percepția să corespundă acestui sprijin imens pe care ni-l oferă UE în procesul de transformare a RM. O mai bună comunicare - din păcate la acest capitol nu ne-a reușit să avem eficiență”, a răspuns Leancă.

UPDATE 11.39 // Filip a încheiat prezentarea raportului. A început sesiunea de întrebări. Ce-i drept, premierul se bucură doar de întrebări comode din partea colegilor săi de partid, care încep cu elogieri, unele chiar cu răspuns sugerat.

„Vreau să vă mulțumesc pentru aceste reușite și realizări care vorbesc despre o muncă enormă. Sunt mândră că echipa pe care o conduceți a reușit”, a spus Valentina Buliga.

„Vreau să salut prezența în sală a Cabinetului de miniștri cu care am muncit constructiv pe parcursul anilor. Mi-am amintit de 20 ianuarie 2016, când v-ați prezentat o responsabilitate enormă pentru țară, era foarte dificil să plătim pensii și salarii. Opoziția doar a știut să critice și să nu distingă lucrurile bune”, a adăugat o altă colegă de partid, Valentina Stratan

„E confortabil aici la tribună, pentru că nu este opoziția în sală”, a recunoscut și Filip. „Au plecat, pentru că nu au întrebări”, a adăugat el.

UPDATE 11.16 // Premierul Pavel Filip vorbește despre „reforme profunde” în mai multe domenii. Șeful Guvernului se laudă inclusiv cu darurile electorale din ultima perioadă, diverse creșteri salariale și premii, despre care experții economici spun că pune în pericol sistemul bugetar pe termen lung.

„Am făcut reforme profunde, am stabilizat economic țara, am adus echitate în mai multe domenii. Motoarele economiei au pornit și capătă turații”, a spus Filip, chiar dacă prognozele experților economici spun altceva.

„Am făcut ordine la Vamă și la Fisc. Toate aceste rezultate ne-au promis să avem grijă de oameni. Am lansat reforma pensiilor și am făcut ordine în acest sistem”, a adăugat șeful Guvernului.

UPDATE 11.09 // Premierul Pavel Filip prezintă, la tribuna Parlamentului, raportul privind activitatea Guvernului. Ulterior, va urma sesiunea de întrebări și răspunsuri.

Fracțiunile PLDM, PL și PCRM au anunțat că părăsesc în semn de protest ședința Parlamentului, în condițiile în care au primit raportul abia astăzi dimineața.

„Fracțiunea liberal-democraților de nenumărate ori a solicitat audierea raportului Guvernului pentru anul 2018, ca să constatăm astăzi că, după expirarea de drept a mandatului actualului Parlament, vine Guvernul cu raportul. Ni-l repartizează aseară, la ora 17.14, încălcând flagrant articolul 127 din regulament, care prevede că trebuia repartizat cu cel puțin zece zile înainte, astfel ca deputații să poată lua cunoștință de acest raport. De asemenea, constatăm că în acest raport se face mai mult o dare de seamă a Parlamentului și nu a Guvernului, deoarece sunt enumerate legile și actele care au fost adoptate și nicidecum implementarea, care este funcția de bază a Guvernului. De aceea, în semn de protest fracțiunea PLDM părăsește sala de ședințe în momentul audierii raportului”, a spus liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

„Consider că nu este corect, pentru că 2016 a fost anul în care PL a fost la guvernare. Și dacă ne uităm foarte bine la rezultate, cel mai bun an a fost cel în care PL a fost la guvernare. Nu vrem să se laude cu munca noastră, de aceea noi, PL, vă lăsăm să vă descurcați singuri aici, cu majoritatea dumneavoastră, domnule prim-ministru”, a spus liderul PL, Mihai Ghimpu.

„Am văzut mai multe show-uri, dar nu măsuri concrete întreprinse de așa-numitul Guvern. Și show-men-ii aceștia prin care curge sânge românesc să rămână să se descurce de sine stătător, fără noi. La revedere”, a adăugat și președintele PCRM Vladimir Voronin.

Și PSRM a anunțat în această dimineață că nu participă la ședință.

______

Deputații se întrunesc astăzi în ultima ședință din sesiunea de toamnă a Parlamentului. Pe agendă sunt propuse opt proiecte de legi și hotărâri. Totodată, la Parlament este așteptat premierul Pavel Filip care va prezenta plenului raportului despre activitatea Guvernului.

Pavel Filip va prezenta raportul privind activitatea Guvernului pentru anii 2016 - 2018. Documentul care a fost deja publicat pe pagina web a Parlamentului are 126 de pagini și este structurat în baza a 17 domenii.

Plenul Parlamentului urmează să confirme în funcție trei membri noi ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului: Corneliu Mihalache, Iulian Roșca și Lidia Viziru.

De asemenea, Parlamentul urmează să ratifice Declarația Comună referitor la instituirea Consiliului de Cooperare Strategică de Nivel Înalt dintre Republica Moldova și Turcia, precum și Acordul între părțile Convenției privind cooperarea polițienească în Europa de Sud-Est privind schimbul automatizat de date ADN, date dactiloscopice și date de înregistrare a autovehiculelor.

De asemenea, deputații vor dezbate proiectul Strategiei naționale de dezvoltare ”Moldova 2030”, modificările la Legea insolvabilității și Regulamentul de organizare și funcționare a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică în redacție nouă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: