image
Sursa foto: BIZGU EDUARD

Decizie la comisia PD-PSRM-PPEM, privind activitatea Open Dialog: De când vor începe audierile

Comisia de anchetă privind activitatea Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi a fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, va începe audierea autorităților responsabile în această săptămână.

Audierile vor începe vineri, 2 noiembrie, s-a decis astăzi, la ședința Comisiei de anchetă.

„Am înaintat o serie de demersuri autorităților și partidelor politice, solicitând informația necesară. Informațiile primite oficial de la instituții, la această etapă, relevă o serie de aspecte importante pentru ancheta comisiei, de aceea am decis să invităm instituțiile pentru a discuta pe marginea informațiilor furnizate”, a declarat deputatul PD Igor Vremea, care este președinte al Comisiei de anchetă.

„De asemenea, urmează să fie audiați și reprezentanții organizațiilor vizate de legături cu Fundația Open Dialog”, a adăugat Vremea.

Parlamentul a constituit, la începutul acestei luni, o comisie de anchetă care urmează să investigheze „elucidarea circumstanţelor imixtiunii Fundaţiei Open Dialog în treburile interne ale Republicii Moldova și finanţarea ilegală a unor partide politice”.

În ședința de săptămâna trecută, Parlamentul a extins cu 30 de zile termenul de prezentare a raportului Comisiei de anchetă.

Din comisie fac parte trei deputați PD, doi socialiști și unul de la grupul PPE. Deputații din PLDM și PL au propus ca obiectul acestei comisii să fie și activitatea altor fundații interne de pe lângă partide, inclusiv cele controlate de Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Propunerile însă nu au fost susținute. „Un proiect privind execuția opoziției din RM”, a fost reacția opoziției din Parlament.

Open Dialog Foundation este o organizație internațională de drepturi ale omului cu reprezentanțe la Varșovia, Kiev și Bruxelles. Scopul principal al Fundației este de a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept în spațiul post-sovietic.

Noutăţile partenerilor

comentarii: