image
Sursa foto: Jurnal.md

EXPERȚI: E extrem de cinic ca cei din actualul Parlament, contestați și detestați de toată țara, să vină cu acest referendum

Referendumul care se va desfășura în ziua alegerilor parlamentare este unul consultativ și va fi uitat destul de repede.

Este opinia invitaților emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV, unde au fost abordate mai multe subiecte de actualitate. În debutul talk-show-ului, moderatorul Val Butnaru a subliniat ce crede el despre recentele sondaje cu referire la mass-media.

„Și în sondajul finanțat de USAID, și altele din BOP, Jurnal.md, platforma noastră, este pe primul loc printre site-urile de știri. Cu această ocazie încă o dată le felicit pe colegele mele de la platforma online. Mai departe lucrurile însă se complică. Ce am în vedere. Printre ziare, Jurnal de Chișinău ocupă locul doi. De ce, după cine? A, după Komsomoliskaia Pravda care este un ziar moscovit. Și extensia locală a acestui ziar publică două-trei știruțe și ei acolo. Bine, fraților, dacă vreți să concurați sau să concurăm pe principii egale faceți și voi un ziar în rusă sau în care limbă vreți voi, dar să fie cu materiale și conținut local. Atunci, o să vedem cine iese pe primul loc. Deocamdată, eu consider că Jurnal de Chișinău ziarul este pe primul loc”, a declarat Val Butnaru.

Directorul Jurnal TV s-a referit și la televiziuni.

„Jurnal TV este pe locul trei. După cine? După un post public Moldova 1. Moldova 1 este finanțată din banii noștri. Toți plătim pentru ca acest post de televiziune să ne informeze pe toți în probleme de interes public. Fac ei oare asta? Nu fac, ei slujesc acest regim, ceea ce este eufemistic vorbind departe de a fi corect. Mai departe. Pe primul loc este un post din Moscova retransmis de oligarhul Plahotniuc care luptă cu propaganda rusească. Atenție, acest post din Moscova are proiecte și programe foarte scumpe, sute de mii de dolari costă un proiect televizat la ei. Noi însă cum vedeți în acest colț de studio încercăm să ne batem cu ei și ne batem și câștigăm. Atunci când Prime-ul lui Plahotniuc va face content 95 la sută de produse autohtone, așa cum face Jurnal TV, ei bine atunci vom discuta cine este pe primul loc. Până la proba contrarie, eu consider că Jurnal TV este pe primul loc. Același lucru e valabil și în cazul postului nostru de radio Jurnal FM”, a adăugat Val Butnaru.

Anterior, conducerea postului public de televiziune a negat că ar face partizanat politic.

Printre alte subiecte aduse în discuție la emisiunea Cabinetul din Umbră a fost opinia vehiculată în ultima vreme în spațiul public potrivit căreia, în prezent nu trebuie să lupți cu persoane, ci cu sistemul.

„Ceea ce numim sistemul este o derivată a unei societăți totalitare creată în perioada sovietică care înseamnă că puterea este cea care condiționează acțiunea tuturor instituțiilor care se află în subordinea lui. În cazul concret era vorba de Partidul Comunist și noi ca o societate post-totalitară am moștenit acest sistem pentru că am avut reproducerea în funcție a acestor oameni, care s-au așezat pe instituțiile statului și care, așa cum vedem, mimează instituția de democrație”, a menționat istoricul Octavian Țâcu, membru al Blocului ACUM

„Cu siguranță noi vedem acum cel mai renumit exponent al acestui sistem, îl vedem pe domnul Plahotniuc, care a făcut acest sistem, această struțo-cămilă a Republicii Moldova din 91 până în 2018 tot într-un proces de involuție ca și țară. El a format acest sistem, în final să facă să funcționeze perfect”, a adăugat Vladimir Bolea, membru al Biroului Permanent PAS.

„Atunci când se luptă cu mafia, atunci când se luptă cu autoritarismul toată istoria demonstrează că mai întâi se decapitează regimul, după care el cade. Deci, nu se luptă cu sistemul în sine”, a spus și analistul politic Victor Ciobanu.

S-a discutat și despre reportajul Jurnal TV privind poștașii din raionul Florești, care au primit indicații clare să colecteze semnături și să-i convingă pe oameni să voteze pentru PD, în luna februarie. Acest fapt este respins de reprezentanții Poștei Moldovei și ai Partidului Democrat.

„PD-ul permanent s-a luptat cu orice guvernare ca să preia Ministerul Tehnologiei Informaționale de asta că l-a folosit la maxim cât a putut folosi resursele cât și financiare, cât și umane a acestei întreprinderi. Ar fi foarte ok ca acest regim să le mărească într-adevăr salariul la poștași și tot ce fac ei pentru Partidul Democrat, lucrurile pe care le fac, să le facă prin a încasa ca servicii ce ține și de ziare, de pașaportizări că Poșta Moldovei prestează așa servicii. Dar este absurd”, spune activistul civic Sergiu Cebotari, fost angajat al Poștei Moldovei.

A fost abordat și subiectul referendumului, care va avea loc în ziua alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

„O să te întrebe dacă vrei să reduci numărul deputaților și încă unul cu mandatul ăsta imperativ în care uitați-vă s-a propus întâi la votul uninominal când a mers, pe urmă au uitat de el că nu mai aveau nevoie, acum iarăși pentru că este o chestie extrem de populistă, dar ca să înțeleagă cetățenii, ea este aplicabilă doar în țări cu regimuri totalitare, cum este Cuba, Coreea și așa mai departe. Referendumul o să treacă, este consultativ, nu îi obligă absolut la nimic. Pe data de 25 februarie se uită de el”, comentează Victor Ciobanu.

„Este extrem de cinic ca politicienii actualului Parlament care au fost într-un număr atât de mare contestați și detestați de toată Republica Moldova să vină ei cu propunerile de reformare. Este extrem de cinic din partea lor pentru că niciun Parlament al Republicii Moldova din 91 până acum nu a avut un număr atât de mare de transfugi, de trădători ai ideilor pentru care au fost votați”, a adăugat Vasile Bolea.

Șeful PD Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru o reacție, însă anterior a negat că ar da indicații instituțiilor de stat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: