image
Sursa foto: captură video

Medic din prima linie: Republica Moldova se află în etapa începătoare de evoluție a virusului COVID-19

Republica Moldova se află în etapa începătoare a evoluției virusului COVID-19, iar în următoarele două luni ne-am putea aștepta la creșterea considerabilă a cazurilor de coronavirus, susține Lucia Gariuc, medic otolaringolog din prima linie.

Potrivit acesteia, virusul de tip nou are o evoluție logică prin care trece la moment orice stat în care s-au înregistrat cazuri de coronavirus. În Republica Moldova, în următoarele două luni virusul ar putea evolua.

Republica Moldova este acum în prima etapă de confruntare cu noul coronavirus. Trebuie să fim pregătiți de faptul că numărul cazurilor va crește cu mult, vor fi chiar valuri. Este probabilitatea că anume în lunile aprilie - mai acest virus va evolua. Este o evoluție logică a virusului”, a declarat medicul Lucia Gariuc, în cadrul emisiunii „О НАС” de la Jurnal TV.

Medicul mai spune că tot ce trebuie să facem în aceste momente este izolarea și respectarea măsurilor de prevenire și precauție.

Acum statul încearcă să țină situația sub control prin măsurile de izolare care sunt luate, dar virusul evoluează. La sigur că toată această perioadă nu se va finaliza în viitorul apropiat. Este ireal să stăm și să așteptăm că totul va dispărea peste o lună sau două. Nimeni nu spune că o să stăm jumătate de an în carantină, este posibil ca noi să căpătăm imunitate și oamenii să-și continuie modul de viață normal până acest virus se va reduce”, spune aceasta.

Cât despre sistemul medical și felul în care rezistă acum angajații din spitalele în care sunt internați pacienții diagnosticați cu noul coronavirus, medicul spune că are loc o mobilizare în pofida salariilor mici și riscurilor la care se expun în fiecare zi.

Ținând cont de situația economică din țară, sistemul medical de la noi se descurcă destul de bine. Acum este o mobilizare. Chiar și mulți medici din sectorul privat sunt chemați în instituțiile medicale publice pentru a trata pacienții bolnavi de coronavirus”, spune medicul.

Amintim că până la ora actuală în Republica Moldova sunt înregistrate 125 de cazuri de Covid-19.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: