image
Sursa foto: Realitatea.md

Institutul de Fitotehnie din Porumbeni a vândut semințe de proastă calitate agricultorilor

Mai multe persoane se plâng că au procurat semințe de porumb de la Institutul de Fitotehnie din Porumbeni și că au avut roadă puțină și de proastă calitate. Reprezentanții institutului recunosc că au probleme, însă de vină ar fi fostul director general al Agenţiei „Moldsilva”, Gheorghe Vdovîi, care, în 2015, a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Vdovîi, fondator și consultant al mai multor srl-uri, pentru prelucrarea semințelor, având o datorie față de institut, s-a achitat cu 18 tone de semințe de porumb care însă nu au fost trecute prin laborator.

Nicolae Munteanu din Ulmu, raionul Ialoveni, în primăvara anului 2017, împreună cu vecinul său, a procurat semințe de porumb de la Institutul de Fitotehnie din Porumbeni, însă nu a obţinut nici jumătate din recolta scontată.

„Am cumpărat de la Porumbeni 70 de kilograme de semințe de porumb, sortul nr. 458 moldovenesc, la prețul de 30 lei. Pentru că am zis să nu procurăm de la marginea drumului sămânță vopsită, cum se vinde, dar de la specialiști, însă toamna, când am strâns recolta, am rămas total dezamăgiți – din 7 tone pe care trebuia să le scot, dacă am adus acasă vreo două tone jumătate”, ne spune amărât bărbatul.

În primăvara anului 2018 Munteanu a mers la o expoziție la Moldexpo, unde a întâlnit un reprezentant al Institutului de la Porumbeni și i-a povestit cele întâmplate, iar respectivul l-a îndemnat să meargă la Institut. Bărbatul a luat câțiva știuleți și a mers la director, însă, spune el, nici nu a fost ascultat. „Mai mult, m-a găsit pe mine vinovat că nu am venit toamna, când am strâns roada. Vă spun din start că nu am păstrat bonul de plată, dar am știuleți din roadă, ei pot verifica”, menționează acesta.

„Nu vreau scandal”

Nicolae Munteanu s-a adresat la doctorul inginer de la Institutul de Fitotehnie Porumbeni, Nina Frunză, care i-a explicat că sămânța procurată de el și de către vecinul său se dovedește a fi din datoria unui agent economic. „Nina Frunză, care este și fosta mea colegă de facultate, m-a primit, m-a ascultat și mi-a spus că nu sunt singurul care a venit să se plângă. Mi-a explicat că un agent economic de la filiala Răuțel avea o datorie față de institut și în loc de bani a adus 18 tone de semințe, iar mie, vecinului și altora care s-au plâns se vede că ne-a nimerit sămânţă din acea partidă. Din păcate însă, nici scuze, nici despăgubiri nu am primit. Eu nu vreau scandal, dar nici nu vreau ca alți oameni să pățească ca mine și vecinul. Şi așa sărăcia e mare”, ne spune bărbatul ai cărui copii îl roagă să nu mai lucreze pământul, iar el se încăpățânează deoarece susține că și așa stau hectare întregi de pământ pârloagă.

Frunză: „Vdovîi a stricat imaginea institutului”

Doctor inginer Nina Frunze de la Institutul de Fitotehnie Porumbeni ne spune că au mai fost și alte plângeri la adresa seminței de porumb. Cât despre dl Munteanu, ne-a declarat că nu a putut să-l ajute cu nimic deoarece s-a adresat târziu. „Dl Munteanu trebuia să vină toamna, să facem act, după toate procedurile, s-au măcar să-mi fi telefonat. Nu neg, au mai fost și alte plângeri că semințele nu erau bune, dar oamenii s-au adresat la timp și totul s-a rezolvat”, menționează doctorul inginer.

Nina Frunze a declarat pentru ziarul nostru că au avut în vânzare anul trecut 18 tone de semințe de sortul nr. 458 moldovenesc pe care l-au primit în calitate de datorie de la fabrica de prelucrare a semințelor de porumb din Răuțel, fosta filială a Institutului, care însă nu au fost verificate în laborator la primire.

„Agentul economic, Gheorghe Vdovîi, avea datorii mari față de institut și a adus semințe, 18 tone. I-am spus atunci fostului director, Pintilie Pârvan, că semințele trebuie trecute prin laborator, însă el nu a dorit, iar eu nu am nicio putere de convingere, eu l-am preîntâmpinat că vom avea probleme și iată că ne-a stricat imaginea. Am efectuat analizele și într-adevăr semințele agentului economic nu erau pure, curate”, remarcă specialistul.

De asemenea, Frunze a menționat că noul șef al Institutului, Vasile Мaticiuc, nu procură și nici nu va procura semințe de la acest agent.

Vdovîi neagă unele acuzații și speră la o nouă colaborare cu Institutul de Fitotehnie Porumbeni

Gheorghe Vdovîi, fondatorul SRL Grazim din raionul Rîșcani și fostul director al fabricii de prelucrare a semințelor de porumb Răuțel, ne spune că nimeni nu s-a plâns până acum. „Dar cum poate să afirme institutul așa ceva dacă ei primesc semințe nu doar de la mine? Eu nu am avut niciodată așa datorii cum spun ei, undeva vreo 8-9 tone, dar am avut toate documentele necesare. Aceste afirmații trebuie dovedite”, a declarat acesta.

Până la urmă, Vdovîi a recunoscut că de ceva timp nu este în relații bune cu reprezentanții Institutului de Fitotehnie, dar speră că va mai colabora.

Amintim că Gheorghe Vdovîi, fostul director general al Agenţiei „Moldsilva”, a fost condamnat în 2015 la 6 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de 3 ani. Fostul director a fost acuzat că pe 10 noiembrie 2010 a emis un ordin privind asigurarea angajaţilor ramurii silvice cu spaţiu locativ, alocând în acest scop un sector cu suprafaţa de 7,8 ha din cadrul trupului de pădure „Aeroport” al ocolului silvic Durleşti.

Astfel, în intervalul anilor 2011-2012, pentru executarea ordinului, Î.S. „Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice” a achitat 121 mii de lei pentru lucrările topografo-geodezice şi prospecţiuni inginero-geologice efectuate la obiectivul denumit „Cartier locativ din comuna Băcioi”, bugetul statului fiind prejudiciat în proporţii deosebit de mari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: