image
Sursa foto: jurnal.md

Alegeri 2019: Candidați-clone, coruperea alegătorilor prin concerte și „pomeni” electorale din bugetul de stat

Tabloul alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc în mai puțin de două luni în Republica Moldova arată sumbru - apar candidați-clone, alegătorii sunt atrași prin concerte și pomeni electorale, precum și prin îndemnizații din bugetul de stat înainte de alegeri. Despre toate acestea au vorbit invitații aseară emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

Invitaţii emsiunii „Cabinetul din Umbră” au vorbit despre lansarea aşa-numitelor „clone” în alegerile parlamentare din 24 februarie. Ei s-au referit la înregistrarea în circumscripţia numărul 33, acolo unde va candida reprezentantul blocului ACUM, Andrei Năstase, a unui oarecare candidat independent, Andrei Nastas, despre care nimeni nu ştie nimic.

„Această campanie, aşa cum a fost ea gândită, exact aşa şi va fi - să se ducă totul într-un haos total, într-un idiotism total, în derizoriu să se aducă, cu candidaţi clonă, cu tot ce vrei pe diferite circumscripţii”, a declarat analistul politic Victor Ciobanu.

„Chiar dacă blocul ACUM va avea un ezultat destul de bun, ceea ce rămâne sunt protestele. Nerecunoaşterea acestor alegeri şi proteste masive. Pentru că altfel, prin metode democratice, nu ai cum să schimbi puterea în această ţară”, a menționat directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski.

„Noi ne-am obişnuit. Cum vine campania electorală, asta înseamnă încă o „scrisoare pierdută” a lui Caragiale, cu răsturnări de situaţie, cu cetăţeanul nostru veşnic turmentat şi nu ştiu ce... Nu, domnule! Aici e „D'ale carnavalului”! Şi în timpul ăsta se produc alegeri. Adică, singura secvenţă de timp în patru ani, adică la un cilcu electoral, când cetăţeanul este implicat în politică, tocmai atunci se face un dezmăţ total în care nu mai pricepe nimeni nimic. În loc să se facă exact invers - tot ce recomandă şi Comisia de la Veneţia şi toate celelalte...”, a adăugat scriitorul Mircea V. Ciobanu.

Un alt subiect de discuţie l-a constituit coruperea alegătorilor prin concerte, pomeni electorale şi îndemnizaţii unice înainte de alegeri.

„Uitaţi-vă că nimeni din ei nu a făcut nimic să îmbunătăţească starea economică şi financiară a unor oameni. Li s-a dat nişte bani, nimeni nu a devenit mai bogat, elementar mai bogat, li s-a arătat un concert, li s-au dat 600 de lei... Eu am ascultat zilele acestea o ştire la televiziunile holdingului şi spneau că s-au făcut atâtea reforme, s-au dat 600 de lei... Şase sute de lei asta-i reformă?? Asta chiar e bătaie de joc!”, a spus Mircea V. Ciobanu.

„Populaţia Republicii Moldova, din cauza acestei scheme mari care funcţionează la nivel naţional, devine tot mai săracă pentru că pur şi simplu nu are oportunităţi economice. Lumea pleacă, iar cei care rămân aici sunt foarte săraci şi când tu eşti foarte sărac şi trebuie să hrăneşti familia, psihlogia ta de luare a deciziilor este alta, spre regret. Şi desigur că atunci aceste pomeni electorale funcţionează foarte bine”, a punctat directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski.

Invitaţii emisiunii au vorbit şi despre faptul că CEC-ul nu a înregistrat, deocamdată, lista candidaţilor partidului Şor la alegerile parlamenatare. Comentatorii s-au arătat covinşi că la mijloc este doar o manevră a puterii de la Chişinău.

„De fapt, la CEC, partidul lui Şor a fost legitimat, pentru că acest partid nu are cum să existe înr-un stat unde legea se respectă, există democraţie... un partid care funcţionează prin magazine sociale în care se face reclamă directă acestui partid, un partid care colectează date personale a sute de mii de cetăţeni moldoveni moldoveni”, a concluzionat jurnalistul Alex Cozer.

Vedeți mai jos emisiunea:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: