image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Premierul Chicu, atenționat de doi înalți demnitari europeni: „Credibilitatea RM este acum în pericol” // DOC

Credibilitatea Republicii Moldova este acum în pericol, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să investigheze persoanele care au participat la frauda bancară, inclusiv pe ale căror procese în apel continuă să fie amânate inexplicabil.

Este mesajul a doi oficiali europeni adresat premierului Ion Chicu, potrivit unui document publicat de Cotidianul.md.

Mai exact scrisoarea adresată lui Ion Chicu a fost semantă de către Directorul General al Directoratului General al Comisiei Europene „Politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea”, Christian Danielsson, și Secretarul General al Serviciului European de Acțiune Externă, Helga Schmid.

Potrivit sursei, această scrisoare i-a fost înmânată ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, în timpul vizitei sale oficiale la Bruxelles, efectuată în perioada 9-12 septembrie curent.

Cei doi oficiali europeni solicită autorităților de la Chișinău să se asigure că interesele investitorilor care au contribuit la transparentizarea sectorului bancar sunt protejate și că angajamentele față de partenerii săi internaționali și statul de drept sunt respectate.

„Vrem să exprimăm o îngrijorare importantă cu privire la evoluțiile recente care pun în pericol o serie de rezultate ale reformelor și stabilității sectorului bancar din Republica Moldova, realizate în ultimii ani, în special în urma fraudei bancare din 2014. Datorită acestor reforme și rezultate, investitorii internaționali au ales să intre pe piața financiară a Republicii Moldova și să investească în sistemul bancar, aducând cu ei standarde de calitate și investiții suplimentare în economia Republicii Moldova. La acea vreme, întreaga comunitate internațională din Republica Moldova a fost alături de autorități pentru a le sprijini eforturile în atragerea investitorilor strategici în scopul restabilirii transparenței în sectorul bancar”, se arată în scrisoare.

Christian Danielsson și Helga Schmid atenționează că realizările acestor reforme, obținute cu mult efort, au fost posibile datorită asigurărilor și garanțiilor autorităților statului moldovenesc cu privire la siguranța investițiilor făcute.

„Credibilitatea Republicii Moldova este acum în pericol. Serviciile judiciare și de urmărire penală independente și imparțiale sunt indispensabile pentru urmărirea penală și condamnarea persoanelor responsabile de frauda bancară. Principiile independenței și imparțialității justiției stau la baza Acordului de asociere dintre UE și Moldova”, mai spun oficialii europeni.

În context, aceștia amintesc de procesul lui Ilan Șor condamnat în 2017 la șapte ani și jumătate de închisoare, dar al cărui proces este tergiversat până în prezent la Curtea de Apel Cahul.

„Îndemnăm Republica Moldova să investigheze persoanele care au participat la frauda bancară, inclusiv pe ale căror procese în apel continuă să fie amânate inexplicabil, iar și iar, și să nu vizeze investitorii internaționali care au venit în Republica Moldova cu bună credință și deschidere. Am dori să reamintim Republicii Moldova că Acordul de asociere și, în special, DCFTA, au ca scop dezvoltarea unui climat de investiții atractiv și stabil în Republica Moldova, bazat pe un mediu de reglementare previzibil pentru investitori”, mai adaugă autorii.

Guvernul de la Chișinău a confirmat că a primit o astfel de scrisoare din partea oficialilor europeni.

„Am informat și asigurat partenerii europeni că interesele legale ale tuturor investitorilor în Republica Moldova vor fi protejate de stat, inclusiv și ale celor care au cumpărat băncile moldovenești. Totodată, am informat și asigurat Uniunea Europeană, că orice încercare a unor actori locali de a bloca investigarea fraudei bancare din anul 2014, nu va fi tolerată și admisă. Procuratura Generală este determinată să investigheze frauda bancară, iar Guvernul susține aceste eforturi ale PG și nu va admite nici o imixtiune în acest proces”, afirmă Guvernul.

docdoc

Noutăţile partenerilor

comentarii: