image
Sursa foto: ap

Uraganul Lane, care s-a abătut asupra insulelor Hawaii, a scăzut în intensitate

Uraganul Lane care s-a abătut asupra insulelor Hawaii a scăzut în intensitate, dar ploile torenţiale căzute în ultimele ore au inundat un oraş şi i-au forţat pe localnici să-şi părăsească casele inundate, în timp ce alţii s-au aruncat în valurile învolburate pentru a face surf, informează AP.

În timp ce unii s-au luptat cu inundaţiile şi chiar cu incendiile, înotătorii şi surferii au ignorat avertismentele emise de autorităţi şi s-au aruncat în valurile puternice de pe cunoscuta plajă Waikiki din Oahu, care a fost închisă.

Autorităţile au transmis în repetate rânduri: "Vă rugăm să ieşiţi din apă! Este foarte periculos!".

Primarul din Honolulu le-a cerut turiştilor să nu îşi pună viaţa în pericol deoarece furtuna se apropie.

Serviciul Naţional de Meteorologie a retrogradat furtuna la categoria 1 cu viteza vântului între 74 şi 95 de km pe oră, acesta îndreptându-se către nordul insulelor. Era aşteptat ca uraganul să se îndrepte către vest, ocolind insulele, dar ameninţa să aducă ploi torenţiale şi vânturi puternice, în rafale, care să traverseze insulele, a declarat meteorologul Gavin Shigesato, scrie mediafax.ro.

Avertizarea de uragan pentru cele mai vestice insule din Hawaii, Kauai şi Niihau, a fost retrogradată la o avertizare de furtună tropicală. Totuşi, centrul pentru uragane a avertizat că mişcarea lentă a lui Lane măreşte posibilitatea prelungirii precipitaţiilor abundente, care este de aşteptat să provoace inundaţii puternice şi alunecări de teren.

Inelele exterioare ale uraganului au făcut ca apa să treacă de peste un metru în 48 de ore pe cea mai mare parte din insula Big Island. Oraşul principal Hilo, cu 43.000 de locuitori, a fost inundat apa ajungând până în talie, iar alunecările de teren au dus la închiderea drumurilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: