image
Sursa foto: facebook

Omicron continuă să se răspândească în Europa; Franța și Grecia au confirmat primele cazuri cu noua variantă

Noua variantă de coronavirus Omicron continuă să se răspândească în Europa. Franța și Grecia au confirmat, joi, primele cazuri de infectare cu noua tulpină care stârnește îngrijorare în întreaga lume.

Franța a confirmat joi primul său caz cu noua tulpină COVID-19, a anunţat joi Agenţia regională de sănătate (ARS). Este vorba despre un bărbat rezident în regiunea pariziană, depistat pozitiv la revenirea dintr-o călătorie din Nigeria, potrivit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Bărbatul, nevaccinat împotriva COVID-19, cu vârsta între 50 şi 60 de ani, nu prezenta simptome în momentul efectuării testului, la coborârea din avion pe 25 noiembrie, a precizat agenţia.

Soţia sa, tot nevaccinată şi cu care a fost în călătorie, „a fost testată pozitiv la COVID-19 şi în prezent se realizează o secvenţiere pentru a se verifica dacă este vorba tot despre varianta Omicron”, a menţionat ARS. Cuplul a rămas în izolare de la intrarea în ţară.

Franţa a anunţat miercuri o înăsprire a condiţiilor de intrare pe teritoriul său, impunând teste negative pentru toţi călătorii, chiar şi vaccinaţi, ce vin dintr-o ţară din afara Uniunii Europene.

Joi, principalul consilier ştiinţific al guvernului, Jean-Francois Delfraissy, a declarat că varianta Omicron ar putea ajunge dominantă în Franţa până la sfârşitul lunii ianuarie, dar că între timp ar fi posibil să fie sărbătorit Crăciunul în bune condiţii dacă se vor lua măsuri pentru limitarea răspândirii Delta.

În opinia sa, „adevăratul inamic” este încă în continuare Delta, care propagă al cincilea val epidemic.

„Ar trebui să asistăm la o creştere progresivă a variantei Omicron, care va înlocui Delta”, posibil până la sfârşitul lui ianuarie, a spus el la postul de televiziune BFM.

„Crăciunul nu este în pericol dacă populaţia şi decidenţii sunt toţi foarte prudenţi”, a mai afirmat Delfraissy, reiterând că distanţarea socială şi doza booster de vaccin sunt armele-cheie în lupta contra COVID-19.

Miercuri, Franţa a raportat aproape 50.000 de cazuri noi de infectare şi 1.866 de pacienţi la terapie intensivă.

Grecia a anunțat și ea, joi, primul caz cu varianta Omicron. Este vorba despre un cetățean din insula Creta, care s-a întors din Africa de Sud în luna noiembrie, potrivit Reuters.

Bărbatul are simptome ușoare iar toți contacții lui, care au teste negative, au fost puși în carantină.

În ultima săptămână, tot mai multe țări europene au raportat cazuri de infectare cu Omicron, noua variantă a coronavirusului. Printre acestea se numără Portugalia, Scoția, Olanda, Danemarca, Italia, dar și Germania.

Noutăţile partenerilor

comentarii: