image
Sursa foto: Jurnal.md

CEC a aprobat hotărârea cu privire la declararea nulității alegerilor locale din Chișinău

UPDATE 15.21 // Comisia Electorală Centrală a aprobat proiectul propus de șefa instituției, „ cu privire la declararea nulității alegerilor locale noi pentru funcția de primar general al mun. Chișinău din 20 mai 2018 (turul I) – 3 iunie 2018 (turul II)”.

Hotătârea a fost aprobată cu cinci voturi „pentru” și două „împotrivă”.

UPDATE 14.53 // La ședința CEC sunt prezenți Andrei Năstase și Maia Sandu. „Are CEC o decizie prin care candiatul a fost sancționat pentru încălcarea unor prevederi?”, a întrebat liderul Platformei DA, care a câștigat alegerile.

UPDATE 14.50 // Membrul CEC, Sergiu Gurduza, propune amânarea examinării acestui proiect, pentru ca instituția să obțină explicații de la instanța de judecată, despre modul de executare a deciziei.

„Suntem într-o situație extrem de dificilă. Această hotărâre a fost ca o piatră în baltă. Nu văd nicio necesitate să adoptăm anume azi această hotărâre. Să facem această solicitare către instanță. Mă îndoiesc că judecătorul care a numărat postările, a uitat să propună excluderea unui candidat sau altul. Să concretizăm voința judecătorului”, a fost de acord Vladimir Șarban.

„Tărăgănarea acestei decizii ține în încordare opinia publică”, a spus Alina Rusu.

Propunerea de amânare a anulării alegerilor a fost respinsă.

UPDATE 14.29 // Alina Rusa, șefa CEC, prezintă un proiect prin care propune ca instituția să ia act de deciziile instanței privind anularea scrutinului din Chișinău și dizolvarea consiliilor electorale.

„Nicăieri în decizia instanței nu se spune de aceste încălcări pentru primul tur, dar anulează turul întâi”, a intervenit membrul CEC, Vladimir Șarban.

„Și mie mi-a luat ceva timp ca să înțeleg motivarea instanței privind anularea scrutinului per ansamblu. Nu am posibilitatea legală de a da aprecieri deciziei instanței”, a spus Alina Rusu.

UPDATE 14.24 // Propunerea lui Gurduza a fost susținută doar de membrul CEC, Vladimir Șarban

UPDATE 14.15 // Membrul CEC, Sergiu Gurduza, propune organizarea alegerilor repetate în Chișinău.

„Codul Electoral ne oferă răspunsuri. Orice alegeri a primarului trebuie să se finalizate cu alegerea unei persoane”, a spus Gurduza.

„Aș vrea să înțeleg: propuneți păstrarea celor doi candidați în cursă?”, a întrebat membrul CEC Iurie Ciocan.

„Din dispozitivul actelor judecătorești nu este expres stipulat excluderea lor din cursă”, a spus Gurduza.

UPDATE 14.10 // Membrul CEC, Sergiu Gurduza, a propus ca instituția să ceară instanței de judecată prin care să explice modul de aplicare și executare a dispozitivului deciziei Judecătoriei Chișinău.

„Am depistat diferențe în deciziile instanței, care nu susțin dispozitivul. În acest sens, ca CEC să execute normele legale, este imperios ca instanța să explice modul de executare al acestei hotărâri. Lucru care deja l-am solicitat pe 21 iunie. Șapte membri au susținut acest punct de vedere”, a spus Gurduza.

Propunerea sa a fost respinsă.

Comisia Electorală Centrală se întrunește în ședință. Primul punct pe ordinea de este se află chestiunea „Cu privire la declararea nulității alegerilor locale noi pentru funcția de primar general al mun. Chișinău din 20 mai 2018 (turul I) – 3 iunie 2018 (turul II)”.

Ședința CEC poate fi urmărită aici:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: