image
Sursa foto: raportaremediu.ro

Studiu: Peste cinci mii de moldoveni mor anual din cauza aerului poluat

Aerul poluat din Republica Moldova scurtează cu aproape cinci ani viața compatrioţilor noştri. Totodată, peste cinci mii de moldoveni mor anual din cauza calității proaste a aerului. Sunt datele unui studiu publicat de revista „European Heart Journal”, în care a fost analizată componența aerului din toate țările Europei.

Potrivit cercetării, calitatea aerului din statele europene scade din cauza degradării condițiilor de mediu. Astfel, aerul poluat are un impact mai mare asupra sănătății chiar decât consecinţele fumatului. Sunt însă metode care ar putea combate această influenţă negativă, spun autorii raportului.

"Rezultatele noastre arată că înlocuirea combustibililor fosili cu surse de energie regenerabilă, curată, ar putea reduce semnificativ mortalitatea din cauza poluării aerului şi, respectiv, creşte speranța de viață". sursa: European Heart Journal... se constată în studiu. Acelaşi raport arată că, pentru a avea un aer mai curat, este nevoie, de asemenea, de controlul suplimentar asupra surselor de poluare industrială și agricolă, dar și de realizarea obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Autorii cercetării mai spun că, în Europa, numărul deceselor survenite din cauza poluării aerului este în creștere, ajungând la aproximativ 790 de mii. Calitatea proastă a aerului scurtează, în medie, cu 2,2 ani viața europenilor.

Rata mortalității premature diferă însă de la o ţară la alta. De exemplu, în Marea Britanie, este vorba despre 98 de cazuri la 100 de mii de locuitori, în Germania - 154, iar în Bulgaria, Croaţia, România sau Ucraina - peste 200 de cazuri la 100 de mii de locuitori. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: