image
Sursa foto: alamy.com

Crimă sau operațiune? Ce s-a întâmplat acum 22 de ani la Stăuceni, când 4 tineri au fost uciși în ograda unui fost polițist

Din arhiva Procuraturii a dispărut un dosar, iar acum se încearcă restabilirea lui. Dosarul viza împușcarea a patru tineri în anul 2000, la Stăuceni, în ograda unui fost polițist. Se presupune că din armă au tras tot foști polițiști, dar nimeni așa și nu a ajuns la pușcărie. Jurnal TV a pornit o investigație proprie pentru a afla ce s-a întâmplat în acea noapte, în urmă cu 22 de ani.

Foști angajați ai Ministerului de Interne i-ar fi împușcat pe cei patru tineri, aflându-se în legitimă apărare. Asta a fost informația preliminară, pe care a primit-o fostul comisar adjunct, Vladimir Maiduc, la fața locului.

„Erau angajații de la Departamentul Crimei Organizate, care ne-au comunicat că ei au făcut o operațiune operativă și persoanele i-au atacat sau circumstanțe necunoscute mai departe am terminat examinarea și ne-am deplasat la comisariat”, afirmă Vladimir Maiduc.

Printre angajații MAI aflați în acea curte erau și persoane ale căror nume au devenit ulterior cunoscute opiniei publice.

„Erau la fața locului mai mulți angajați ai Direcției Crime Organizate, inclusiv Jizdan. 21 de ani în urmă tocmai venise în poliție. Era Oleg Țurcan. Grupul era condus de Ion Țurcan”, mai povestește Maiduc.

Fostul ministru adjunct de Interne, Ion Țurcan, a fost reținut în luna noiembrie 2021 într-un dosar în care este acuzat de îmbogățire ilicită. Când a fost dus în fața judecătorilor, l-am întrebat și despre cazul de la Stăuceni. Țurcan a evitat să dea un răspuns clar.

„Eu am condus Departamentul combaterea crimei organizate din 2001 până în 2006. Din 2007 activam acolo în calitate de șef de secție și mi-am făcut datoria în combaterea criminalității organizate”, a spus Țurcan.

Alexandru Jizdan a confirmat indirect faptul că a fost prezent în acea noapte la locul crimei, dar zice că acolo a avut loc o operațiune polițienească. Jizdan a refuzat să ne spună dacă a tras din armă sau nu.

- Ați tras sau nu și ce fel de operațiune era? Ce au făcut acele persoane?
- Întrebați cine a condus operațiunea. Eu atunci eram locotenent. Întrebați oamenii, care au dirijat operațiunea, nu pe mine.
- Vă întreb personal pe dumneavoastră dacă ați tras sau nu din armă?
- Întrebați procurorul. Eu nu vreau să vă răspund la așa întrebare pentru că este provocatoare.
- Nu este provocatoare. Vreau să știu dacă ați tras sau nu din armă la acea operațiune.
- Păi eu vă spun că toată operațiunea a fost dirijată de generalul Alexei. Investigată de Procuratură. Acolo întrebați.”

Generalul Nicolae Alexei, care, potrivit lui Jizdan, a fost implicat în operațiunea de la Stăuceni în anul 2000, a confirmat că cei patru tineri au fost împușcați de foști polițiști.

- Dar ce au făcut acei patru tineri? De ce a trebuit să fie împușcați?
- Da ce drept aveți să mă întrebați? Cine sunteți dumneavoastră? Eu repet: Procuratura trebuie să se ocupe de asta. S-a ocupat și dacă a venit momentul, trebuie să se mai ocupe!”

Cum comentează procurorii, dar și întreaga investigație jurnalistică o puteți urmări duminică, la ora 19:00, în cadrul emisiunii Patrula de la Jurnal TV.

Noutăţile partenerilor

comentarii: