image
Sursa foto: novostipmr.com

Discursul lui Manakov, o palmă la adresa lui Dodon

Discursul lui Leonid Manakov, rostit la şedinţa în plen din 23 septembrie, curent, la cea de-a 42-a sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, în care acesta a îndemnat comunitatea internaţională să recunoască independenţa Transnistriei, demonstrează că Moscova are o atitudine cel puţin duplicitară faţă de RM şi că nu a renunţat niciodată la planurile sale revanşarde de federalizare, altfel spus, de a transforma RM într-un stat izolat de UE, controlat de FR. De această părere este expertul în problema transnistreană, Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control.

Discursul lui Leonid Manakov (foto) vine după aproape două săptămâni de la declaraţia făcută de preşedintele Igor Dodon într-un interviu pentru ziarul german „Der Spiegel” în care Dodon declara că soluţia pentru rezolvarea politică a problemei transnistrene este să i se acorde Transnistriei „un statut special de autonomie „foarte puternică în cadrul R. Moldova”.

Dodon a precizat că are deja un plan în acest sens şi că în timpul apropiat îl va prezenta partenerilor din coaliţia de guvernare. El a mai punctat că soluţionarea conflictului transnistrean poate avansa rapid deoarece există un consens internaţional favorabil în acest sens. Analiştii politici de la Chişinău au observat că Dodon ar intenţiona să înlocuiască termenul de „federalizare”, care a scandalizat opinia publică, cu cel de „autonomie foarte puternică” pentru Transnistria, fiind vorba de fapt despre acelaşi proiect de federalizare al lui Dmitri Kozak.

La 23 septembrie, Leonid Manakov, directorul controversatei „Fundaţii pentru dezvoltarea relaţiilor sociale şi culturale „Transnistria”, înfiinţată la începutul acestui an la Moscova, a cerut de la tribuna Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, „în numele poporului transnistrean şi la indicaţia conducerii Transnistriei”, recunoaşterea independenţei acestei regiuni de către comunitatea internaţională.

Moscova vrea recunoaşterea Transnistriei

„Manakov este „reprezentantul oficial” al Transnistriei la Moscova, fapt care demonstrează că Kremlinul are o politică cel puţin duplicitară faţă de RM, de altfel nu ar fi acceptat să existe un asemenea reprezentant. Manakov nu a ajuns întâmplător să-şi rostească discursul de la tribuna ONU, cu atât mai puţin, să enunţe idei care ar veni în contradicţie cu politicile Moscovei. Atât ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, cât şi Dmitri Kozak au făcut declaraţii că vor contribui la ameliorarea situaţiei în RM. Însă în momentul în care Dodon a menţionat că a elaborat personal un plan de reglementare a conflictului transnistrean, Kozak i-a dat de înţeles că reglementarea conflictului transnistrean nu trebuie accelerată. Astfel, Dodon este pus în situaţia unei persoane care vrea ceva, însă nu ştie cum să obţină, iar persoanele cu care conlucrează îi promit că îl vor ajuta, în realitate însă îl dispreţuiesc”, susţine Leahu.

Aceeaşi sursă mai observă că discursul lui Manakov, care îl precede pe al lui Dodon la tribuna ONU, are scopul de a-i tempera un pic avântul preşedintelui moldovean. „Reprezentanta Transnistriei la Moscova este parte a unui program de influenţă asupra Chişinăului. Moscova nu-şi dezvăluie direct planurile revanşarde, ci şi le expune prin intermediul unor astfel de structuri. A evitat să-şi delege un reprezentant al Ministerului de Externe, dar i s-a dat indicaţii lui Manakov ce să vorbească. Din punct de vedere juridic, Manakov e o nulitate, dar s-a făcut auzit de întreaga comunitate internaţională. Lui Dodon i s-a dat de înţeles să nu se grăbească pentru că sunt şi alte variante legate de Transnistria pe care le ia în calcul Moscova”, a mai spus Leahu.

MAEIE cere sistarea activităţii fundaţiei

Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene al RM a emis un comunicat în care şi-a exprimat indignarea în legătură cu discursul lui Manakov.

MAEIE a menţionat că astfel de discursuri rostite de la tribuna instituțiilor ONU sunt provocatoare şi contraproductive, fiind de natură să submineze procesul de negocieri în formatul „5+2” privind identificarea unei soluții pașnice și durabile pentru conflictul transnistrean.

„În acest context, MAEIE reiterează demersul autorităţilor moldoveneşti către conducerea Federaţiei Ruse privind sistarea activităţii controversatei „Fundații pentru dezvoltarea relațiilor sociale și culturale „Transnistria”, deschisă la Moscova la începutul acestui an, al cărei conducător este L. Manakov, având în vedere că de fapt aceasta funcţionează ca o „Reprezentanță oficială a Transnistriei” în Federația Rusă”, se mai spune în comunicatul oficial al instituţiei.

Amintim că reprezentanţii Blocului ACUM au declarat că nu vor accepta federalizarea şi că orice soluţie pentru problema transnistreană trebuie analizată şi discutată îndelung cu cetăţenii. Or, Art.142 din Constituţie prevede că „dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale”.

Jurnal de Chișinău

Noutăţile partenerilor

comentarii: