image
Sursa foto: jurnal.md

Autoritățile vamale din R. Moldova și România au semnat un plan comun de acțiuni privind fluidizarea traficului la hotar

Conducătorii autorităților vamale din Republica Moldova și România au semnat Planul comun de acțiuni privind fluidizarea traficului transfrontalier în punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România.

Documentul a fost semnat în marja întrevederii trilaterale a conducătorilor autorităților vamale și de frontieră din Republica Moldova, România și Ucraina, desfășurate la punctul de trecere a frontierei dintre România și Ucraina Siret-Porubne, România.

Elaborarea propunerilor incluse în Planul comun de acțiuni a fost unul dintre subiectele întrevederii bilaterale de lucru desfășurate între conducătorii celor două autorități vamale la 9 iunie, în sediul postului vamal de frontieră Cahul. Principalele subiecte de pe agenda întâlnirii de lucru au vizat fluidizarea traficului de mărfuri și mijloace de transport la frontiera comună, mecanismele și instrumentele de intervenire promptă în vederea minimizării timpilor de așteptare și simplificarea procesului de vămuire a mijloacelor de transport în posturile și birourile vamale de frontieră.

În Planul comun se regăsesc acțiuni precum suplimentarea numărului de lucrători vamali din cadrul birourilor vamale din România situate la frontiera comună cu Republica Moldova, pentru sincronizarea acestuia cu numărul funcționarilor vamali din cadrul posturilor vamale de frontieră din Republica Moldova; dispunerea redirecționării unei părți din traficul majorat de la punctul de trecere Giurgiulești-Galați spre alte puncte de trecere; revizuirea normelor tehnice de interacțiune și altele.

O altă acțiune agreată de ambele autorități vamale vizează inițierea demersurilor necesare pentru implementarea schimbului de date electronice referitor la camioanele goale (eventual și cu mărfuri) care traversează frontiera moldo-română, pe baza experienței acumulate în cadrul Proiectului pilot între autoritățile vamale din Republica Moldova și România privind schimbul automat de informații vamale prin intermediul sistemului de Schimb Electronic Sistematic de Date (SEED) cu suportul Programului UE „EU4Digital” din 24-25 martie 2022.

În urma discuțiilor și ca rezultat al Planului semnat, părțile au reiterat angajamentul ferm pentru fluidizarea la maxim a traficului transfrontalier și realizarea înțelegerilor convenite în perioada imediat următoare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: