image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu / Jurnal.md

VIDEO: Ofițerii din Protecția și Paza de Stat îngrădesc tot mai mult libertatea presei; Dodon decide până unde

Un alt incident de îngrădire de către Serviciul de Protecție și Pază de Stat a accesului presei de a se documenta a avut loc în ziua de 6 august 2020, când la intrarea în clădirea Guvernului R. Moldova, din partea străzii Mt. Bănulescu-Bodoni, s-a desfășurat un protest al angajaților grădinițelor private, care au manifestat pentru redeschiderea acestora.

Cu o lună înainte, tot acolo, a mai avut loc un protest al unui grup de părinți care aveau aceleași cerințe - redeschiderea grădinițelor. La ambele evenimente, jurnaliștii nu au fost lăsați să urce pe scările clădirii, pentru documentarea dintr-un unghi mai favorabil pentru obiectivele aparatelor de filmat.

Ofițerul SPPS Igor Moraru, care a îngrădit accesul presei, a invocat faptul că jurnaliștii ar pune în pericol securitatea statului R. Moldova.

Ofițerii din Protecția și Paza de Stat îngrădesc tot mai mult libertatea presei

Ofițerii din Protecția și Paza de Stat îngrădesc tot mai mult libertatea presei Posted by Jurnal.md on Wednesday, 12 August 2020

„Veți fi amendați pentru nesubordonarea cerințelor legale ofițerilor de pază”, s-a adresat Moraru fotografilor care urcaseră pe scări pentru a lua imagini.

SPPSSPPS

Revoltat, fotograful Constantin Grigoriță a spus că la acea intrare în clădirea Guvernului au avut loc fel de fel de evenimente, dar niciodată jurnaliștilor nu le-a fost interzis să se documenteze de pe scări.

„E un abuz de putere. De când au venit socialiștii la putere, avem tot mai multe și mai multe restricții. Le e frică de presă”, a spus fotograful Constantin Grigoriță, care încă nu a scos-o la capăt într-un dosar în care se judecă cu Președinția pe faptul că i-a fost îngrădit accesul de mai multe ori la evenimentele publice cu participarea președintelui Igor Dodon.

SPPSSPPS

SPPSSPPS

Fotograful Andrei Mardari, care a crezut că evenimentul urma să aibă loc în clădirea Guvernului, a urcat pe scări și a tras de ușă.

„De acolo au început a mă intimida. Până acum, nu mi s-a întâmplat să mi se interzică să fac poze de pe aceste scări. Angajații SPPS manifestă de la o vreme exces de putere, de parcă ei ar conduce țara”, s-a arătat indignat fotoreporterul Andrei Mardari, avertizat și el că va fi amendat pentru „nesupunere”.

SPPSSPPS

Deși am așteptat de la serviciul de presă al Guvernului o reacție în privința acestui caz, aceștia s-au spălat pe mâini, direcționându-ne la aceiași angajați ai SPPS.

Pe pagina Serviciului de Protecție și Pază de Stat al R. Moldova fusese deja publicat un comunicat în ziua de 7 august, după ce, pe 6 august, Jurnal.md a trimis o solicitare către serviciul de presă al guvernului. În această notă informativă se pune accent pe faptul „asigurării accesului în clădirea Guvernului”, deși această intrare are scările de mai mulți metri lungime și cei doi-trei jurnaliști nu aveau cum îngrădi nici pe jumătate accesul.

„Urmare unor comentarii apărute în spațiul public online cu privire la acțiunile ofițerilor de protecție în timpul desfășurării evenimentului public din data de 6 august 2020, în adiacentul clădirii Guvernului RM, Serviciul de Protecție și Pază de Stat vine cu următoarele precizări. În scopul realizării atribuțiilor funcționale, Serviciul întreprinde întreg spectrul de măsuri ce se impun pentru asigurarea protecției persoanelor protejate, paza sediilor de lucru și a reședințelor acestora, inclusiv asigurarea măsurilor de securitate desfășurate pe teritoriul aferent.

Astfel, în conformitate cu Legea nr.26/2008, întrunirile pot fi desfășurate în apropierea clădirilor/autorităților publice, însă cu excepția blocării căilor de acces. Mai mult ca atât, art.16 alin. (2) al aceleiași legi prevede că „organizatorul trebuie să asigure accesul în clădirile din imediata apropiere a locului de desfășurare a întrunirii”.

În același timp, și articolul 12 lit. h) al Legii nr.134/2008 cu privire la SPPS, acordă dreptul Serviciului de a limita accesul persoanelor în anumite zone din localitate și în imobile de orice natură, care împiedică desfășurarea măsurilor de securitate la obiectul aflat în pază.

Prin urmare, în cadrul evenimentului respectiv, ofițerii de protecție au acționat strict în conformitate cu legislația și au întreprins toate activitățile ce se impun în vederea asigurării măsurilor de securitate, implicit prin eliberarea căilor de acces în clădirea Guvernului, blocate de către jurnaliști.

În continuare, venim cu un îndemn către reprezentanții mass-media de a se abține de la anumite acțiuni și provocări care ar împiedica îndeplinirea atribuțiilor ce ne revin conform legislației, și anume – asigurarea protecției persoanelor protejate și paza sediilor de lucru și a reședințelor acestora”, anunță biroul relații cu publicul al SPPS.

Tot la ei pe pagină, în dreapta sus, stă un anunț ilustrat cu chipul președintelui Igor Dodon.

„Începând de astăzi, 21 iunie 2019, urmare publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, a modificărilor operate la Legea nr.134/2008, Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat a trecut în subordinea Președintelui Republicii Moldova. Astfel, potrivit noilor prevederi, Președintele țării are dreptul să decidă asupra acordării protecției demnitarilor de stat, inclusiv asupra pazei sediilor de lucru, reședințelor și obiectelor de importanţă majoră, precum şi să numească conducerea Serviciului”, ne informează SPPS despre cine e stăpân acum în curtea lor.

Astfel, legate una cu alta, devine limpede și ordinul cui l-au îndeplinit ofițerii din SPPS atunci când au îngrădit accesul presei în sala de ședințe a Parlamentului, în ziua cu moțiunea de cenzură a Guvernului Chicu, când, la insistența jurnaliștilor care cereau să fie lăsați în sală, deputații au ieșit să îi susțină, eveniment soldat cu o ușă zburată din țâțâni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: