image
Sursa foto: realitatea.net

Patru transplanturi de organe în doar două zile

Trei oameni au primit organe noi și au șanse mari de recuperare. Doi dintre ei au primit câte un rinichi, iar unul și rinichi, și ficat.

Chirurgii din Moldova au mai reușit zilele acestea o performanță în domeniul transplantului de organe. Responsabilii spun că, totuși, în acest an este criză de donatori. Intervențiile au avut loc, la Spitalul Clinic Republican. Majoritatea au primit organele de la donatorii vii, informează sanatateinfo.md.

Chirurgii recunosc că 2018 nu este un an tocmai ușor pentru transplantul de organe. Moldovenii încă nu conștientizează suficient de mult cât de importantă este donarea pentru salvarea altor vieți. Ei preferă să-și îngroape morții cu tot cu ele. Acum însă s-a întâmplat altfel. Doi dintre pacienți au primit organele de la oameni vii, mai exact de la rude de gradul I. Ficatul și încă un rinichi au fost prelevați de la un pacient aflat în moarte cerebrală, astfel medicii au mai putut salva doi oameni. Toți bolnavii se aflau pe lista de așteptare și aveau nevoie urgentă de organe noi.

„Avem criză de donatori nu numai noi. E criză în toată lumea. Planul este stabilit până în anul 2022, dar nu se pune problema că nu am putea efectua mai multe transplanturi. Important să fie donatori. CNAM-ul este gata să achite. De exemplu, daca noi avem planificate 15 operații și mai apar 1 sau 2 donatori, e clar că vom face aceste transplanturi”, a declarat pentru sursă Adrian Hotineanu, șeful Secției Chirurgie hepatobiliopancreatică la SCR

În acest an, în Moldova au fost efectuate 10 transplanturi de ficat. Pentru comparație, anul trecut au fost efectuate în total 12 transplanturi de ficat. Potrivit Planului Național de Transplant urmează să mai fie realizate în jur de cinci. Documentul spune că de transplant hepatic anual ar avea nevoie în jur de 20 de pacienți, acum în lista de așteptare fiind 60.

În comparație cu transplantul de ficat, în acest an până acum au fost efectuate doar 8 transplanturi de rinichi, deși pe lista de așteptare sunt peste 30 de oameni. Pe parcursul întregului an 2017 au fost realizate 19 intervenții de acest fel.

Cea mai lungă listă de așteptare este pentru un transplant de cornee - în total, 150 de persoane, de la începutul acestui an au fost efectuate 10 transplanturi de cornee.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Transplant, în primele șase luni ale acestui an au fost efectuate doar 13 transplanturi de cornee cu 12 mai puține decât anul trecut, 3 de tendoane, cu 4 mai puține decât în 2017. De asemenea, 67 de os, cu cinci mai puține decât anul trecut, 27 de membrană amniotică, cu 7 mai puține decât în 2017, 6 transplanturi de ficat față de 8 câte au fost efectuate anul trecut în această perioadă și 5 de rinichi, față de 15 în prima jumătate a anului 2017. Doar la capitolul transplant de piele am stat mai bine, s-au efectuat cu cinci mai multe decât anul trecut, în total 15 transplanturi de piele.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: