image
Sursa foto: odfoundation.eu

Raportul GRECO al CoE: RM, cu restanțe privind măsurile anticorupție în rândul deputaților, judecătorilor și procurorilor

Republica Moldova se află printre statele cu restanle la implementarea recomandărilor privind corupția în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor, emise de Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei.

În noul raport publicat astăzi, GRECO concluzionează că Republica Moldova a implementat șase dintre cele optsprezece recomandări cuprinse în Raportul de evaluare a rundei a patra. Dintre recomandările rămase, nouă au fost parțial implementate și trei nu au fost implementate.

În ceea ce privește membrii parlamentului, prea multe legi sunt adoptate fără termene adecvate și consultări și cu o viteză accelerată. Rămâne de adoptat un cod de conduită pentru parlamentari care să includă reguli pentru diferite situații de conflict de interese, precum și un Cod de reguli și proceduri parlamentare. Criteriile clare și obiective privind ridicarea imunității parlamentare nu sunt încă în vigoare.

GRECO constată că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a operat controale asupra declarațiilor de avere și interese personale ale parlamentarilor (precum și ale judecătorilor și procurorului), dar legislația relevantă care vizează consolidarea independenței și eficacității acesteia nu a fost încă adoptată. ANI nu are personal suficient și nu este pregătit corespunzător.

În ceea ce îi privește pe judecători, proiectul de lege anterior care prevedea verificarea generală a judecătorilor a fost abandonat, întrucât astfel de evaluări la scară largă nu ar fi compatibile și nici proporționale cu cerința de verificare a integrității judecătorilor înainte de numire/promovare.

Cu toate acestea, o evaluare externă a tuturor judecătorilor (și procurorilor) și a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) (și Consiliului Superior al Procurorilor (SCP), precum și a unui număr de funcționari ai organelor anticorupție) este încă preconizat pentru a restabili încrederea și a spori calitatea justiției. Acest exercițiu ar trebui să fie proporțional și compatibil cu cerințele independenței judiciare.

S-au înregistrat progrese esențiale cu adoptarea noului cadru constituțional pentru o componență de doisprezece membri a CSM, inclusiv șase judecători aleși de colegii lor și șase membri aleși de Parlament. Acest cadru trebuie acum completat de o legislație adecvată pentru a organiza criterii și proceduri echitabile și transparente pentru aceste alegeri.

În ceea ce privește procurorii, instrucțiunile verbale adresate procurorilor urmează să fie acum confirmate în scris și s-au înregistrat progrese pentru a se asigura că toate intervențiile ierarhice privind un caz sunt documentate corespunzător.

În ciuda modificărilor recente aduse legislației, Ministrul Justiției și Președintele CSM rămân membri din oficiu ai CPS, contrar recomandării GRECO. Au fost elaborate îndrumări scrise la Codul de etică al procurorilor. Sunt organizate periodic training-uri de natură practică pe tema etică și deontologie, care vizează un număr tot mai mare de procurori. În sfârșit, este funcțional un sistem de răspundere disciplinară a procurorilor și sunt publicate deciziile privind răspunderea disciplinară a procurorilor, care merge în direcția bună. Cu toate acestea, cadrul legal pentru acest sistem rămâne să fie consolidat.

GRECO concluzionează că nivelul scăzut actual de conformitate cu recomandările rămâne „nesatisfăcător la nivel global”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: