image
Sursa foto: oficial.md

Andrei Năstase: Am demonstrat că oligarhia poate fi învinsă, că în chișinăuieni a renăscut speranța pentru o viață mai bună

În cadrul unui interviu acordat pentru OFICIAL, candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a vorbit despre prezența scăzută la vot în primul tur, cum abordează campania pentru turul doi astfel încât să unească toată dreapta, despre atacurile la adresa sa, dar și despre alte aspecte importante.

O.: Domnule Năstase, în turul I ați obținut un rezultat foarte bun, surprinzător pentru multă lume, pentru că se credea că Silvia Radu va intra în turul doi. Totuși, cum vă explicați prezența scăzută la vot?

A.N.: Motivul principal pentru care mulți chișinăuieni nu au ieșit la vot, pe lângă dezamăgirea mare față de clasa politică actuală, este campania extraordinar de murdară dusă de presa binomului Plahotniuc-Dodon, în primul rând împotriva mea. Manipulările grosolane, cu sondaje trucate, cu știri false, unele veritabile calomnii, au avut tocmai acest rol, de a demobiliza electoratul, de a-l face să stea acasă, să nu meargă la vot la alegerile din 20 mai. Le-a reușit doar parțial, pentru că, până la urmă chișinăuienii, cei care au venit la vot, le-au dat peste cap toate calculele, sancționând regimul actual.

Iar atunci când și-au dat seama, la un moment dat, că scenariul inițial nu funcționează, au trecut la planul B, și anume să-l facă pe Ion Ceban primar încă din primul tur. Însă nici acest plan nu le-a ieșit. Democrații și socialiștii au eșuat pentru că, în ciuda manipulării lor grosolane, mai ales a sondajelor mincinoase, oamenii au ieșit la urne și au votat în număr mare pentru candidații de dreapta. De asemenea, este important de menționat faptul că socialiștii tot mai mult pierd susținerea propriilor alegători în Chișinău, dar și în toată țara. Parteneriatul aproape deschis al socialiștilor cu Plahotniuc, face ca alegătorii tot mai clar să opteze pentru un candidat antioligarhic reformator.

Acum, pentru turul doi, este extrem de important ca oamenii să iasă la vot. Cu cât mai mulți ne vom prezenta la alegerile din 3 iunie, cu atât mai sigură va fi schimbarea.

O.: Electoratul de dreapta a fost, totuși, oarecum împărțit, deși cei mai mulți alegători din această zonă a spectrului politic v-au votat pe dumneavoastră. Cum abordați campania pentru turul doi astfel încât să uniți toată dreapta?

A.N.: Acest lucru, cel puțin la nivel declarativ, s-a întâmplat deja. Toate partidele de dreapta, pro-europene, și-au anunțat susținerea necondiționată pentru turul doi. Le mulțumesc și pe această cale și fac un îndemn la mobilizare maximă și securizare a votului. Dar obiectivul nostru este să realizăm o mobilizare maximă, nu doar a celor care au votat candidații PUN și PL, Constantin Codreanu și Valeriu Munteanu, ci și a votanților Silviei Radu.

E important de înțeles că și oamenii care au votat-o pe Silvia Radu, chiar își doresc o schimbare reală, în bine, a Chișinăului și vom face tot posibilul să-i convingem că noi suntem soluția reală și nu cea inventată peste noapte de binomul toxic Plahotniuc-Dodon.

Ne propunem să convingem majoritatea absolută a locuitorilor municipiului Chișinău și a suburbiilor să voteze pentru proiectul echipei noastre, inclusiv al celor care în turul I și-au dat voturile în favoarea actualului contracandidat.

În plus, avem nevoie și de voturile celor care nu s-au prezentat în turul I, crezând că nu se poate schimba nimic în bine prin alegeri, prin instrumente democratice, crezând că totul era deja decis. Prin intermediul acestui prim examen electoral am demonstrat că regimul oligarhic poate fi învins, că în chișinăuieni a renăscut speranța că se poate, că există soluții curate, oneste și competente la problemele lor.

O.: O postare pe blogul său a deputatul socialist Bogdan Țîrdea, care scria că Andrei Năstase este „un apărător neînfricat al drepturilor insectelor”, a încins spiritele…. 

A.N.: În primul rând, trebuie de reţinut faptul că Ion Ceban a preluat această insultă la adresa celor care m-au votat și nu numai. Aceasta arată că atacul a fost gândit și coordonat de la bun început, nu a fost doar o opinie nefericită de-a lui Bogdan Țârdea. Este un atac indecent, jignitor, care arată disprețul profund al socialiștilor și a lui Ion Ceban în particular, față de zecile de mii de oameni care au ieșit la vot și m-au votat, dându-le peste cap toate calculele lor murdare. Dar eu îl percep și ca pe o insultă la adresa tuturor chișinăuienilor pentru binele cărora ne batem, indiferent de opțiunile lor politice. Pentru că eu voi fi un primar al tuturor, inclusiv al celor care, din diverse motive, nu m-au votat până acum, pentru că orașul Chișinăul este al tuturor, toți îl iubim. Și ar mai fi ceva. Candidatul binomului, Ion Ceban, a fost în primul tur deghizat în blană de mioară, iar accederea mea în turul doi, modul în care i-am deconspirat a făcut să-i cadă această mască, arătându-și dantura de prădător lucrată de meșterii de la GBC.

O.: V-au afectat și personal atacurile în adresa Dvs. în campanie?

A.N.: Personal, am imunitate la aceste atacuri, am trecut botezul focului fiind linșat la multiplele posturi de radio și televiziune ale aliatului socialiștilor, Plahotniuc. Bănuiam că aceleași practici bădărănești le va aplica și cealaltă parte a binomului, reprezentată de Ceban, Tîrdea, Bolea, Batrîncea și alții, dar speram că vor fi măcar un pic mai decenți, sau măcar un pic mai inteligenți și nu vor ieși la atac atât de repede și de grosolan cu aceiași retorică mincinoasă. Apropo de insulta cu „insectele”, vreau să le reamintesc acestora că sunt un apărător al drepturilor omului, al libertăților fundamentale ale cetățenilor, și nu de ieri, ci de mulți ani. Am demonstrat acest lucru atunci când m-am bătut pentru adevărul oamenilor, când, împreună cu zecile de mii de oameni care au ieșit în stradă am oprit furtul a peste 7 miliarde de lei, am blocat la CEDO furtul a peste 200 de milioane de lei din visteria statului în cazul NORMA și 4 milioane de lei în cazul AROMA FLORIS. Asta am făcut, și asta vom face în continuare, indiferent de tonele de mizerii aruncate zilnic asupra mea și a chișinăuienilor de către binomul toxic Plahotniuc – Dodon. Dar cred că e bine, în acest context să accentuăm că anume Platforma DA a organizat cele mai de amploare acțiuni de protest împotriva guvernării oligarhice și cleptocratice după ce s-a aflat despre furtul miliardului de dolari din rezervele Băncii Naționale. Datorită protestelor noastre masive, guvernul Gaburici a fost obligat să renunțe la delapidarea a încă 7 miliarde de lei, iar Andrian Candu a fost obligat să publice integral Raportul Kroll, care a deconspirat o parte din participanții la furtul secolului. Ceban și Dodon făceau atunci așa-zisă opoziție geopolitică, de canapea.

O.: Vă aşteptaţi la noi atacuri? Cum veți răspunde?

A.N.: Trebuie spus mai întâi de toate că se observă o anumită nervozitate în tabăra candidatului binomului Plahotniuc-Dodon, Ion Ceban, ceea ce arată și disperarea lor, faptul că simt cum le fuge pământul de sub picioare. Și atunci, au trecut la lansarea de noi mituri la adresa mea. După ce au lansat falsuri despre sirieni și zeci de case inexistente, sondaje și interceptări trucate, acum lansează minciuna ordinară cum că dacă ajung la Primărie toți angajații vor fi eliberați din funcție, iar pe de altă parte că aș merge la primărie doar până la alegerile parlamentare. Niște falsuri ordinare. Eradicarea corupției, a haosului și a schemelor de furt a banului public o voi face prin metode legale, judicioase și nu prin acte de arbitrariu și dezmăț. Meritocrația, integritatea și profesionalismul sunt dezideratele mele supreme în acest sens. Voi rămâne la primărie și după alegerile parlamentare, pentru că am făcut un angajament în fața oamenilor și vreau să cresc calitatea vieții chișinăuienilor și a locuitorilor din suburbii. Și eu sunt un om de cuvânt.

În ceea ce privește oferta noastră electorală, avem un program care este unul incluziv și reflectă interesele tuturor locuitorilor indiferent de opțiunile politice. Sunt convins că oamenii vor vota un program care este orientat către cetățean și nevoile acestuia și o echipă de oameni integri și profesioniști cu care vin in fața lor.

O.: Se zice că oamenilor din structurile administrației publice municipale li se spune că dacă veniți la Primărie, toți cei care au susținut-o într-o formă sau alta pe Silvia Radu vor fi eliminați din sistem. E adevărat?

A.N.: Am declarat cu nenumărate ocazii despre faptul că noi nu vom face „epurări administrative” cu scopul de a politiza instituția. Anumite schimbări care vor avea loc, vor fi realizate strict în scopul eficientizării managementului Primăriei și eliminării corupției, iar oamenii promovați vor fi selectați în baza criteriilor integrității, profesionalismului și meritocrației.

Majoritatea oamenilor din administrație și din instituțiile municipale sunt competenți și onești. Dar sunt reduși la tăcere, umiliți, plătiți prost, forțați să caute surse suplimentare de subzistență. Și asta se întâmplă pentru că schemele de corupție lucrează nu pentru ei ci pentru îmbogățirea frauduloasă a oligarhiei și a câtorva șefi puși acolo să-i slujească interesele. Când voi ajunge la Primărie, aceștia vor trebui să plece, nu cei cinstiți, care-și fac treaba cu profesionalism. Funcționarii onești și competenți din cadrul administrației publice municipale vor fi menținuți și chiar promovați în funcții.

Vă pot garanta în mod cert un lucru: orice decizii de numire sau eliberare din funcții vor fi realizate prin metode legale, în dependență de evaluarea activității și nu prin acte de arbitrariu, dezmăț, sau abuz.

Aceste zvonuri vin din frica binomului Plahotniuc-Dodon de a ceda primăria, motiv pentru care lansează aceste falsuri. Binomul, în mod cert subestimează clar capacitatea oamenilor de a discerne grâul de neghină, de a analiza și a înțelege realitățile. După ce au tirajat falsuri despre zeci de case inexistente în proprietatea mea, după ce au închiriat arabilor orașul în numele meu, după ce au publicat sondaje mincinoase și interceptări trucate, au inventat și mituri aberante: că dacă ajung la Primărie toți angajații vor fi eliberați din funcție, că aș merge la primărie doar pentru a crea o trambulină pentru alegerile parlamentare, că voi pune taxe pentru statul pe băncile din parc, etc.

O lipsă totală de inspirație, pentru că nu sunt șantajabil și nu au cum să mă compromită!

O.: Nu putem să nu vă întrebăm și despre participarea dvs. la dezbaterile publice – atât la TV, cât și cele inițiate de contracandidatul dvs., Ion Ceban. Care este poziția dvs. în acest sens? Veți participa?

A.N.: Sunt un om care respect regulile și legile statului. Am participat la dezbaterile electorale organizate de instituțiile de media organizatoare fie prin reprezentanți ai echipei mele de specialiști, fie personal, în funcție de agenda mea în care, întâlnirile directe cu oamenii din oraș și din suburbii au prioritate.

Am confirmat celor două posturi de televiziune organizatoare, Protv și Tv8, participarea la dezbaterile din cel de al doilea tur de scrutin de săptămâna viitoare. La Circul regizat de Plahotnic și Dodon pentru candidatul lor oligarhic nu particip și din respect pentru oameni, sătui deja de circul făcut de ei parlament, consiliul municipal și alte instituții ale statului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: