image
Sursa foto: mold-street.com

În timp ce opoziţia este atacată prin falsuri mediatice, cei care leagă prietenii cu lumea arabă sunt actualii guvernanţi

În timp ce liderii opoziţiei anti-oligarhice sunt atacaţi prin falsuri mediatice, precum cei 30 de mii de sirieni sau aşa-zisa intenţie de a da Chișinăul cu chirie arabilor, cei care leagă prietenii tot mai strânse şi deloc transparente cu lumea arabă sunt tocmai actualii guvernanţi. În câteva luni, aceştia au avut multe întâlniri cu şeici şi înalţi demnitari din Emiratele Arabe Unite. Acum, la Abu Dhabi se află miniştrii Chiril Gaburici şi Tudor Ulianovschi.

Guvernanţii moldoveni nu ascund că sunt gata să vândă investitorilor din lumea arabă o serie de companii de stat, să le creeze condiţii avantajoase pentru investiţii, inclusiv în proiecte grandioase precum „Arena Chişinău”, sau să le dea în arendă terenuri agricole pentru zeci de ani. Relaţiile s-au dinamizat mai ales în raport cu Emiratele Arabe Unite, iar startul pare să fi dat de către preşedinte Igor Dodon. În luna februarie, acesta a plecat la Dubai, unde a avut o întrevedere cu Șeicul Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite.

Ulterior, Dodon a anunţat că omul de afaceri Rashid S. Al-Rashid (din Arabia Saudită), este gata să investească bani în construcția unui complex sportiv multifuncțional în Republica Moldova. Peste puţin timp, însă, ideea construcţiei unei arene polivalente în Chişinău a fost preluată de Partidul Democrat, care şi-a promovat ideea la greu. Aici trebuie să ne amintim că în luna februarie, o delegaţie condusă de Pavel Filip a ajuns în Emirate, iar alături de prim-ministru a fost nimeni altul decât Vaja Jhashi, un controversat om de afaceri şi un apropiat de-al lui Vladimir Plahotniuc. Acum, în Emirate au ajuns ministrul economiei Chiril Gaburici şi cel de externe, Tudor Ulianovschi.

Gaburici a invitat companiile din golf „să participe la concursurile de privatizare a proprietății publice din Republica Moldova, unde vor fi expuse companii autohtone din diverse domenii”. Totodată, ministrul a îndemnat oamenii de afaceri din Emirate să investească în domeniile cu oportunități mari de dezvoltare, precum turism, agricultură şi infrastructură. La rândul său, ministrul economiei din Emirate a menţionat interesul afaceriştilor arabi „de a dezvolta parteneriate în domenii precum infrastructura, agricultura, sectorul IT și cel energetic”.

Ministrul de externe Ulianovschi a discutat la Abu Dhabi despre posibilitatea abolirii regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova. Asta în timp ce cetâţenii Emiratelor Arabe Unite nu mai au nevoie de vize moldoveneşti încă din 2017. Chiar în aceste minute, la Abu Dhabi are loc inaugurarea Ambasadei Republicii Moldova în Emirate. Din imaginile postate de consilierul ministrului Ulianovschi, se vede că edificiul nu este lipsit de luxul şi rafinamentul specific regiunii. Anterior, premierul Filip s-a arătat deschis ca şi la Chişinău să fie inaugurată o ambasadă a Emiratelor.

Expertul Transparency International, Veaceslav Negruţa, spune că această apropiere dintre Emiratele Arabe Unite şi elita de la Chişinău ar putea să ascundă interese personale, de grup.

Epopeea furtului miliardului ar putea să aibă o tangenţă directă cu această prietenie moldo-arabă, mai notează expertul.

Veaceslav Negruţa s-a referit şi la legea care permite acordarea cetăţeniei moldoveneşti contra plată: „Dacă ne uităm pe legea respectivă, care a fost promovată de Candu, acolo e vorba de 5000 de cetăţeni noi, străini care pot să-şi cumpere cetăţenie din Moldova în schimbul a 250.000 de euro, acordat sau ca împrumut statului pe cinci ani sau a doua opţiune 250.000 de euro - investiţii în procurarea de imobile apartamente şi case. La ce bun unui străin atâtea imobile şi case e bună întrebarea, dar ar putea fi exact această filieră de curieri care să aducă în traistă fiecare câte 250.000 de euro”.

Veaceslav Negruţa spune că toate iniţiativele guvernanţilor de după frauda bancară sunt legate între ele - de la „legea amnistiei capitalurilor” şi „legea decriminalizării”, până la „legea cetăţeniei” şi inventarea unor proiecte grandioase de parteneriat public-privat. Expertul notează că aşa-zisele investiţii de miliarde, cu care se laudă guvernanţii, pot fi doar o legalizare a reintrării în ţară a banilor furaţi din sistemul bancar.

Precizăm că la finele anului trecut, Centrul Național Anticorupție a exclus Emiratele Arabe Unite din lista celor 54 de țări și regiuni off-shore. Emiratele nu sunt, însă, singurul stat arab curtat intens de guvernarea de la Chişinău. În listă mai figurează Arabia Saudită şi Qatarul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: