image
Sursa foto: Toader

Guvernul României a adoptat două OUG în domeniul justiției: Una vizează candidații pentru funcția de procuror european

Guvernul României a adoptat marţi ordonanţa de urgenţă privind procedura de selecţie a procurorului european din partea României, a anunţat ministrul Justiţiei, care a precizat că aceasta nu se referă la procedura numirii procurorului-şef al Parchetului European.

„Prima Ordonanţa de Urgenţă se referă la unele măsuri pentru aplicarea regulamentului 1939 a Consiliului pentru punerea în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte constituirea Parchetului European”, a spus ministrul român al Justiţiei, după şedinţa de Guvern.

Tudorel Toader a explicat faptul că această OUG nu vizează şi selecţia şefului Parchetului European, ci doar cea privind reprezentantul României pentru această instituţie.

„România trebuie sa desemneze trei candidaţi pentru funcţia de procuror european. Trebuie ca aceşti trei candidaţi sa îi trimitem până pe data de 31 martie. Termenul scurt justifică adoptarea Ordonanţei de Urgenţă. Va fi ales un procuror. La nivelul Ministerului Justiţiei se va desfasura procedura de selecţie, nu la CSM sau in alta parte. Va exista câte un procuror european din partea fiecărui stat membru. Poate participa, candida un procuror, dar şi un judecător. Procurorul european poate fi un actual judecător sau procuror”, a mai spus Toader.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Parchetului European este în plină desfăşurare, iar Laura Codruţa Kovesi se află printre favorite.

Potrivit calendarului Parlamentului European, Comisia libertăţi civile, justiţiei şi afaceri interne (LIBE) are şedinţe pe 25 februarie de la ora 16.00 şi pe 26 februarie, de la orele 10.00 şi 15.30.

Noutăţile partenerilor

comentarii: