image
Sursa foto: jurnal.md

VOTAT: Comisie de anchetă pentru investigarea fraudei bancare, condusă de Slusari; Membrii acesteia vor avea acces la Kroll2

UPDATE 14:53 // Parlamentul Republicii Moldova a constituit, cu majoritate de voturi, Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

Comisia va avea la dispoziție un termen de trei luni, timp în care vor fi audiate părțile și persoanele implicate. Membrii comisiei vor avea acces la raportul complet Kroll 2.

Președintele comisiei a fost ales Alexandru Slusari, vicepreședinte - Vladimir Golovatiuc, secretar - Lilian Carp.

UPDATE 14:50 // Din partea blocului ACUM au fost delegați Alexandru Slusari, Dumitru Alaiba și Lilian Carp. Din partea PSRM - Vladimir Țurcan, Vladimir Golovatiuc, Adrian Lebedinschi.

Înainte de votarea componenței comisiei, fiecare membru a declarat că nu are conflict de interese.

UPDATE 14:45 // S-a decis că vor fi nouă membri ai comisiei. De la PSRM - 3, de la blocul ACUM - 3. Trei locuri vacante au fost lăsate pentru opoziție.

„E bine să lăsăm și pentru opoziție, dar dacă Șor îl deleagă pe Șor ce facem?”, a fost întrebarea lui Lilian Carp.

Juristul Parlamentului a explicat că fiecare membru al comisiei va declara că nu are conflict de interese.

UPDATE 14:36 // „Comisia trebuie să vadă cum s-a întâmplat ca instituții publice care au avut tot felul de butoane, mecanisme nu au reacționat. Produsul comisiei trebuie să fie restabilirea încrederii cetățenilor în instituțiile de stat, care la moment este zero”, a menționat deputatul blocului ACUM, Igor Grosu.

„Este o rușine națională că nu cunoaștem numele celor implicați în frauda bancară. Anume guvernarea care pleacă este rușinea națională”, a spus și socialistul Ion Ceban.

UPDATE 14:26 // Comisia Juridică, numiri și imunități propune plenului votarea proiectului.

UPDATE 14:21 // „În cunoștință de cauză pot să spun că furtul miliardului a avut început mult mai înainte de 2013. Propun ca perioada investigației să înceapă nu mai târziu de 1 ianuarie 2010”, a menționat Andrei Năstase.

Deputatul blocului ACUM Lilian Carp remarcă faptul că cele 60 de zile expiră în august, în afara sesiunii.

„Nu știu cum vom colabora cu organele de stat. Propun să lăsăm aceste zile, apoi putem să venim cu ședință specială”, a spus Alexandru Slusari.

„Cred că 90 de zile este un termen rezonabil”, a insistat Carp. Propunerea a fost acceptată.

UPDATE 14:10 // Proiectul este prezentat de la tribuna centrală de vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

În termen de 60 de zile, comisia urmează să audieze părțile și persoanele implicate și să vină cu raport în Parlament. Potrivit documentului, membrii comisiei urmează să aibă acces totul la raportul Kroll 2. „Acolo unde sunt indicați cei vinovați de furtul miliardului”, a spus Slusari.

UPDATE 14:08 // Proiectul inițial (vezi documentul atașat mai jos) a fost semnat de deputații blocului ACUM. Socialistul Vlad Bătrâncea a propus ca proiectul să fie semnat și de fracțiunea PSRM.

Speakerul Zinaida Greceanâi spune că a asigurat toți angajații Parlamentului că își vor păstra funcțiile. Aceștia au ieșit astăzi la locurile de muncă.

_____

Parlamentul Republicii Moldova se convoacă în ședință plenară. Pe masa deputaților se află Proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

Urmăriți ședința în direct:

DOC Parlament by on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: