image
Sursa foto: jurnal.md

PD și PSRM fac agitație electorală prin concerte, panouri și ziare, iar opoziția - taxată pentru... o postare pe facebook

Campania electorală pentru alegerile parlamentare încă nu a început oficial, dar pentru unele partide şi candidaţi acest lucru nu contează. Numele acestora sunt anunțate la concerte, imprimate în ziare şi pe billboard-uri, care împânzesc străzile. În timp ce unii experţi vorbesc de o încălcarea flagrantă a legislaţiei, Comisia Electorală Centrală nu formulează niciun comentariu.

Membrii Guvernului, dar şi alţi funcţionari de stat afiliaţi Partidului Democrat, continuă să facă turul localităţilor, care alcătuiesc circumscripţia lor uninominanală. Bunăoară, Monica Babuc, ministrul Educaţiei, a participat zilele trecute la un concert organizat la Casa de Cultură din Suruceni, raionul Ialoveni, unde este candidat pe circumscripţia numărul 22. „Igor Cuciuc și Natalia Gordienco au bucurat o sală întreagă de spectatori cu muzica lor minunată”, scrie Babuc pe Facebook. Candidata PD-ului nu scrie însă nimic despre mesajele cu iz electoral, pe care le-a lansat în faţa oamenilor.

„Vreau să vă spun că sunt fericită şi mândră că fac parte dintr-o echipă politică care a reuşit în ultimii trei ani să mişte lucrurile din loc şi să încerce să aducă schimbare în Republica Moldova”, a declarat Babuc de pe scenă.

În acelaşi timp, pe străzi au apărut numeroase billboarduri în care sunt afişaţi candidaţii Partidului Democrat pe circumscripţii uninominale, cu mesaje pro-referendum. Pe astfel de panouri îi vedem pe deputatul PD, Nae-Simion Pleşca, care candidează în circumscripţia numărul 30 Ciocana, ministrul Economiei, Chiril Gaburici, care s-a lansat în circumscripţia 31 Râşcani, sau pe deputatul PD, Victor Mândru, din circumscripţia 25 Botanica, cel care ar fi reuşit să colecteze semnături pentru înregistrare în doar patru ore.

Unii experţi spun că e vorba de o publicitate electorală mascată pentru candidaţii PD-ului în alegerile parlamentare. Asta deoarece au fost înregistraţi drept participanţi la referendum Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor, nu membrii de partid ai celor două formaţiuni. Jurnalista Cornelia Cozonac spune că CEC ar trebui să recţioneze şi să ia măsuri dure.

„Unii dintre candidaţii Partidului Democrat şi-au afişat mutrele pe panouri în care este fotografia lor, cu diferite îndemnuri fie la referendum, fie alte îndemnuri, dar toate se văd că au, de fapt, un conţinut electoral, un mesaj electoral. Pentru aceasta alegătorul ar trebui să ceară explicaţii, dar şi organele abilitate, cum ar fi Comisia Electorală, ar trebui să ia atitudine faţă de aceşti candidaţi, până la sacţiuni sau alte măsuri dure în raport cu aceste partide”, susține jurnalista Cornelia Cozonac.

Cât despre mesajul Monicăi Babuc adresat locuitorilor din Suruceni, jurnalista a adăugat: „Atunci când vorbeşti că reuşitele guvernării sunt reuşitele partidului, care s-a înscris în cursa electorală, deja este clar că aceşti reprezentanţi ai partidului, de fapt, cerşesc votul alegătorilor. Eu aş zice că este mesaj electoral.”

Nici Partidul Socialiştilor nu aşteaptă demararea oficială a campaniei electorale, care va avea loc pe 25 ianuarie. Aceștia au împânzit Chișinăul cu corturi unde împart ziare de partid plătite din fondul grupului de inițiativă.

N-am reuşit să obţinem o reacţie nici de la preşedinta CEC-ului, Alina Russu, nici de la Serviciul de presă al instituţiei. La fel, n-au fost de găsit candidata Partidului Democrat, Monica Babuc, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, şi cel al PSRM, Irina Astahova.

Amintim că, recent, PD a depus o contestație împotriva blocului ACUM Platforma DA și PAS denunțând o postare pe facebook în care liderul DA, Andrei Năstase, îndeamnă oamenii să participe la alegerile din 24 februarie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: