image
Sursa foto: Jurnal.md

Promo-Lex, un nou raport de monitorizare: Dodon folosește funcția de președinte pentru a promova candidatul PSRM

Misiunea de Observare Promo-LEX a lansat al doilea raport de monitorizare a alegerilor locale noi din 20 mai. Astfel, experţii au atestat mai multe probleme care țin de activitatea organelor electorale, finanțarea campaniilor electorale, precum și utilizarea resurselor administrative de către concurenții electorali sau în beneficiul acestora.

De asemenea, a fost atestată şi utilizarea discursului instigator la ură și discriminare a fost la ordinea zilei pe parcursul perioadei monitorizate.

„Regretăm obstrucționarea continuă a observatorilor Promo-LEX de către CECE nr. 1 Chișinău prin interzicerea efectuării de fotocopii ale dosarelor concurenților electorali sau de oferire a copiilor acestora, cu respectarea legislației privind protejarea datelor cu caracter personal. În context, regretăm refuzul majorității membrilor CEC de a include în ordinea de zi a ședinței din 24 aprilie 2018 și de a examina propunerea a trei membri CEC de modificare a Regulamentului cu privire la statutul observatorilor şi procedura de acreditare a acestora. Prin propunerea respectivă se urmărea precizarea drepturilor observatorilor de a efectua filmări video/foto și uniformizarea practicii utilizate de diferite organe electorale în acest sens”, se arată într-un comunicat.

Vorbind despre concurenți ce au fost afectați de diferite forme de intoleranță, cei mai vizați de mesaje care instigă la ură și discriminare sunt candidatul comun al forțelor antioligarhice – Andrei Năstase (în 4 cazuri din 7), urmat de Valeriu Munteanu, Ion Ceban și Silvia Radu (câte 1 caz fiecare).

Totodată, observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin 25 situații ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative, adăugând că au înregistrat un caz de implicare neautorizată a concurentului electoral Silvia Radu în activitățile Primăriei mun. Chișinău.

„Un caz aparte de utilizare a resurselor administrative a fost constatat în contextul implicării președintelui Republicii Moldova în promovarea concurentului electoral din partea PSRM, Ion Ceban, fapt ce poate fi totodată calificat drept agitație electorală cu utilizarea imaginii autorităților publice”, au declarat observatorii.

Misiunea de observarea a monitorizat şi cheltuielile suportate în timpul campaniei. În context au constat că Silvia Radu fie nu a depus în termenul stabilit, adică până la 30 aprilie 2018 raportul financiar, fie acesta nu a fost publicat de CECE nr. 1 Chișinău nici până la momentul publicării Raportului nr. 2 de monitorizare.

Perioada de monitorizare 18 aprilie – 1 mai 2018.

Noutăţile partenerilor

comentarii: