image
Sursa foto: colaj Jurnal.md

DGETS vine cu precizări referitor la cazul grădiniței de la Ciocana, unde copii ar fi fost hrăniți cu alimente alterate

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău vine cu ecplicații referitor la cazul din grpdinița nr.177 din sectorul Ciocana al capitalei, unde copii ar fi fost hrăniți cu carne alterată, pește cu viermi și pâine mucegăită, după ce o fostă directoare a mers la Președinție și a anunțat despre aceasta.

Potrivit unui comunicat de presă, emis de DGETS, directoare grădiniței ar fi fost concediată în urma sesizărilor și plângerilor din partea părinților care spuneau că copii lor erau abuzați fizic și psihic de către educatori, ci nu din cauza că s-a opus modului în care sunt alimentați copii.

În acest sens, Centrul psiho-socio-pedagogic al DGETS, cu acordul părinților, a efectuat evaluarea psihologică a copiilor care frecventau grupa nr.7 din cadrul IET nr.177, prin care s-a constatat faptul că copiii din grupa nr.7 a IET nr.177 erau abuzați fizic și psihic de către cadrele didactice”, se arată scris în comunicat.

Totodată, fosta directoare a contestat ordinul de concediere în judecată, ședința find programată pentru data de 30 august.

Vedeți mai jos comunicatul emis de DGETS:

„În contextul fotografiilor postate pe rețelele de socializare și a eliberării din funcție a directorului, precizăm că în caz de depistare a unor nereguli, directorul instituției de educație timpurie urmează să se conformeze pct. 31 din Instrucțiunea privind alimentația copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ general, aprobat prin HG nr.722 din 18.07.2018, în cazul necorespunderii cantității și sortimentului real al produselor cu datele facturii fiscale sau în cazul depistării produselor alterate, lipsei etichetelor pe ambalaj sau prezenței etichetelor duble, lipsei termenului de valabilitate pe ambalaj, persoana responsabilă de recepționarea produselor alimentare și lucrătorul medical sau bucătarul-șef/bucătarul sunt obligați să întocmească un act de constatare privind neregulile atestate și să anunțe agentul economic furnizor, solicitând înlocuirea produsului/produselor. Acesta/aceasta se returnează agentului economic furnizor, însoțit/însoțite de o copie a actului de constatare a produsului necalitativ (anexa nr. 2) și/sau a actului de constatare a încălcărilor (anexa nr. 3), semnate de ambele părți.

În aceeași informație mediatizată se menționează despre produsele alterate depistate în instituția de educație timpurie nr.149.

La 24.04.2019 în IET nr.149 a fost livrat de către SRL ,,Slavena Lux” pește congelat ,,Merluciu” în cantitate de 32,4 kg.

La 25.04.2019 după dezghețarea peștelui, în timpul procesului de curățare, s-a constatat că peștele este de o calitate dubioasă.

Directorul IET nr.149 a sesizat DETS Ciocana, care la rândul lor au sesizat DGETS, ANSA și agentul economic.

Actul de constatare a produsului necalitativ la 25.04.2019 a fost întocmit conform Instrucțiunii privind alimentația copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ general, aprobat prin HG nr.722 din 18.07.2018 (anexa nr. 2).

Direcția generală educație, tineret și sport a constituit comisia de investigare, care a constatat că peștele era suspect la paraziți. În urma investigării a fost întocmit actul de constatare a produsului necalitativ.

La 25.04.19, ora 10.00, în instituție s-au prezentat reprezentanții DGETS și au sesizat ANSA.

După care, reprezentanții ANSA au întreprins acțiunile de preluare a mostrelor la data de 04.06.2019 pentru analizele de laborator. Produsul din lotul de pește suspect nu a ajuns pe masa copiilor, fiind congelat și sigilat până la finalizarea procesului de cercetare de laborator.

A fost realizat Raportul de încercări al mostrei (codul nr. 980 din 02.05.2019), concluzia fiind următoarea ,,s-au depistat nematode din familia Anisakidae în cavitatea abdominală neviabile (Cantitatea mijlocie 2,0 ex/buc).

DETS Ciocana a înaintat demersuri către ANSA, pentru a concretiza ce urmează de făcut cu peștele care se păstra în congelatorul instituției. ANSA nu a oferit nici un răspuns. Șeful DETS Ciocana s-a prezentat la sediul ANSA cu solicitarea de a primi o concluzie în scris în baza căreia să poată fi sustras lotul de pește din instituție pentru a fi returnat agentului economic ,,Slavena Lux” și a fi luate măsurile corecte conform legii.

În cele din urmă, reprezentanții ANSA au ridicat peștele congelat din instituție fără a întocmi un act de ridicare

Amintim că ieri fosta directoare a grădiniței nr.177 din sectorul Ciocana al capitalei a mers la Președinție unde a discutat despre faptul că copii din grădiniță erau hrăniți cu alimente alterate, iar din cauza că aceasta s-a supus, a fost concediată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: