image
Sursa foto: jurnal.md

Fost ministru al Finanțelor: „600 de milioane de lei pot fi ușor identificate și reorientate către cetățeni”

Actualul Guvern cheltuie bani pentru reparația sediilor judecătoriilor, pentru reparația clădirii administrației Cancelariei de Stat, pentru Arena Chișinău, numai nu pentru oamenii care au rămas fără locuri de muncă sau agricultorii care au suferit de pe urma intemperiilor. Declarațiile au fost făcute de către fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV.

Ieri, 6 iulie, Platforma DA, grupul PRO Moldova, grupul Șor și deputați independenți au boicotat ședința Parlamentului, când Chicu trebuia să prezinte proiectele de lege asumate de către Guvern. Invitații emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV au menționat de ce nu s-au prezentat în plenul legislativului.

Fosta ministră a Economiei, Natalia Gavriliță a menționat că în buget se găsesc destule rezerve pentru a lupta cu efectele pandemiei COVID-19 și că actualul Guvern cheltuie banii în interesele proprii și nu a cetățenilor.

Noi fracțiunea PAS am spus că în buget există rezerve din cheltuieli ineficiente care au fost inițial înainte de pandemie, există rezerve pentru ca să venim cu programe adiționale pentru sectorul Horeca, pentru agricultori, pentru a ajuta la controlul pandemiei, avem nevoie de capacitate de testare mai mare. Avem nevoie să alocăm cel puțin 300 de milioane pentru suport în agricultură. Vă dau câteva exemple. În buget există 3 milioane de lei care rămân pentru studiile de fezibilitate pentru două aeropoarte adiționale, avem nevoie de așa un program? Avem 11 milioane de lei pentru reparația clădirii administrației Cancelarii de Stat, nu avem nevoie acum de aceste reparații. Avem reparații a sediilor judecătoriilor, avem banii pentru procurarea tehnologiilor informaționale în plină criză. 120 de milioane pe care îi cere ASP-ul pentru o clădire nouă. Conform calculelor noastre 600 de milioane de lei pot fi ușor identificate din cheltuielile administrației publice și reorientate către cetățeni pentru locurile de muncă în sectorul Horeca, pentru cetățenii care și-au pierdut locurile de muncă, orientate spre agricultori”, a menționat Gavriliță.

E bătaie de joc, ASP-ul are zeci de clădiri nefolosite și ei cheltuie sute de milioane pentru o clădire nouă. Este o bătaie de joc față de oameni. Un batalion militar care este în slujba lui Dodon”, a adăugat un alt invitat al emisiunii, deputatul Sergiu Sârbu.

Natalia Gavriliță s-a mai referit și la acele sporuri salariale pentru cadrele medicale, menționând că nu este clar ceea ce propune Guvernul Chicu.

Pentru noi era foarte important ca să discutăm în comisile parlamentare ca să înțelegem de ce este sistemul de sporuri și nu este o creștere salarială, de ce sunt și niște sporuri mai mari care nu sunt echitabile în opinia noastră și pentru unii angajați ai Parlamentului?”, a spus Gavriliță.

În replică deputatul PSRM Grigore Novac a întrebat-o ce are ea cu comisiile parlamentare, deoarece nu este deputat în Parlament.

Da dvs cine sunteți ca să participați în cadrul comisilor parlamentare? Așa de serios vorbiți că aveți de gând să discutați. Dvs dacă ați mai propune de unde să vină surse la buget, dacă ați fi făcut măcar un kilometru de drum ar fi fost bine. Noi am propus, este mult sau puțin, nu știu, Guvernul Sandu nici atât nu a făcut”, a declarat Novac.

Deputatul Platformei DA Igor Munteanu i-a amintit lui Novac că prioritatea acestui Guvern trebuie să fie otpimizarea cheltuielilor bugetare.

Noi am venit cu propunerea de optimizare cu 2,3 miliarde de lei chiar în luna aprilie, când am făcut prima rectificare a bugetului. Guvernul trebuie să optimizeze cheltuielile nu să irosească banii. De exemplu proiectul Arena, 71 de miloane de lei în situația anului 2020 când avem o pandemie, nu putem să ne permitem să dăm acești bani pentru acest proiect, el poate fi simplu înghețat. Noi am invitat patronul acestui proiect azi la Parlament pentru explicații, care este partea statului în acest proiect, vrem să aflăm. Eu am niște întrebări la Chicu, de unde va colecta acești bani? Aceste probleme se rezolvă în comisiile parlamentare atunci când vin reprezentanții Guvernului și se discută”, a punctat Munteanu.

Vedeți aici ce declarații au mai fost făcute în cadrul emisiunii:

Noutăţile partenerilor

comentarii: