image
Sursa foto: gov.md

Tim Morrison, membru al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, confirmă sprijinul în ancheta furtului miliardului

Membrul Consiliului Național de Securitate al SUA, Tim Morrison, a confirmat, în cadrul unei întrevederi cu delegația condusă de Maia Sandu, sprijinul SUA pentru Republica Moldova în investigarea furtului bancar.

Tim Morrison a dat asigurări de sprijinul și cooperarea deplină din partea forțelor de ordine din SUA, în special a Departamentului de Justiție.

Oficialul a subliniat importanța statul de drept și a menționat că aceste persoane trebuie să fie aduse în fața legii dacă există dovezi că au fost implicate în activități infracționale.

La rândul său, premierul Maia Sandu a solicitat sprijinul autorităților SUA în investigarea schemelor de spălare a banilor și a furtului miliardului, precum și în capturarea celor vinovați și recuperarea bunurilor sustrase.

Maia Sandu s-a referit la acțiunile realizate în acest scop: schimbări ale Codului electoral, reforma Procuraturii, inițierea anchetelor de investigare a schemelor de corupție, precum și finanțarea transparentă a partidelor politice.

„Nu vom face compromisuri asupra reformelor cheie, inclusiv la selectarea unui procuror general independent. Sistemul trebuie curățat, chiar dacă opune multă rezistență”, a precizat Prim-ministrul.

Totodată, Tim Morrison a exprimat sprijinul pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova și a precizat că SUA respectă suveranitatea țării noastre și apreciază relațiile bune cu România și Ucraina.

Oficialii au confirmat angajamentul în consolidarea cooperării moldo-americane în domeniul apărării și al securității cibernetice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: