image
Sursa foto: Jurnal.md

Schema de la vama Sculeni: Radiau din baza de date maşinile cu numere de înmatriculare străine contra 400 de euro

O schemă de corupţie, pusă pe roate de câţiva angajaţi ai Serviciului vamal, a fost documentată şi deconspirată de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie.

Mai mulţi angajaţi vamali radiau din baza de date maşinile cu numere de înmatriculare străine contra unor sume de bani. În acest sens au fost reţinute şase persoane.

Un şef, responsabil de gestionarea bazelor de date ale Serviciului vamal, 3 inspectori şi doi intermediari, au fost reţinuţi, în această dimineaţă, fiind suspectaţi că ar fi pretins sitematic sume de bani pentru a elimina sau a influenţa radierea din sistemul informaţional date cu privire la evidenţa automobilelor cu numere de înmatriculare străine.

Potrivit denunţătorilor, rolul intermediarilor era de a influenţa persoane publice din cadrul Serviciului Vamal în vederea modificării informaţiei din bazele de date cu privire la „intrarea” sau „ieşirea” din ţară a automobilelor cu numere străine.

Deşi, potrivit legii, maşinile cu numere de înmatriculare străine au dreptul să se afle pe teritoriul Republicii Moldova nu mai mult de 180 de zile, prin intermediul sistemului informaţional se bifa ieşirea autoturismului din ţară, fără ca acesta să părăsească postul vamal.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost identificate mai multe cazuri de manipulare a sistemului informaţional al Serviciului vamal, pentru fiecare maşină taxa fiind de 400 de euro.

În prezent, percheziţiile sunt în desfăşurare la Serviciul vamal (sediul central, Chişinău) şi la postul vamal Sculeni (Ungheni).

Dimineaţa, au fost reţinuţi trei inspectori ai postului vamal Sculeni, şeful direcţiei dezvoltare şi securitate informaţională a Serviciului Vamal şi doi intermediari.

Pe cazurile descrise au fost pornite cinci cauze penale, conexate într-o procedură, pe faptul comiterii coruperii pasive, traficului de influenţă şi complicităţii la corupere pasivă.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, persoanele publice riscă până la 10 ani de închisoare, amendă şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii, pe un anumit termen, iar intermediarii – până la 6 ani de puşcărie şi amenzi.

Precizăm că Serviciul Vamal al Republicii Moldova anunță printr-un comunicat de presă că vor colabora cu organele anticorupție în acest sens.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: