image
Sursa foto: mediafax.ro

Ministru sirian: Statele Unite şi Turcia trebuie să se retragă imediat din Siria

Ministrul sirian de Externe, Walid al-Muallem, a declarat sâmbătă, în cadrul sesiunii anuale a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, că Statele Unite şi Turcia desfăşoară în mod ilegal trupe pe teritoriul ţării sale şi a cerut retragerea imediată a acestora, potrivit Al Jazeera.

El a adăugat că autorităţile de la Damasc îşi rezervă dreptul de a lua măsuri în cazul în care trupele acestor state rămân pe teritoriul Siriei.

„Statele Unite şi Turcia îşi menţin prezenţa militară ilegală în nordul Siriei. Toate forţele străine care desfăşoară operaţiuni pe teritoriul nostru fără autorizaţie sunt forţe de ocupaţie şi trebuie să se retragă imediat”, a spus ministrul.

„Zeci de mii de terorişti străini au fost aduşi în Siria din peste o sută de ţări, cu sprijinul unor state pe care le cunoaştem cu toţii”, a adăugat acesta, scrie mediafax.ro.

Ministrul sirian a mai spus că aceste state folosesc „terorismul” ca „mijloc pentru a-şi impune planurile perfide asupra popoarelor şi guvernelor care le resping ordinele”.

Războiul civil din Siria durează de peste opt ani şi, deşi cea mai mare parte a ţării se află în momentul de faţă sub controlul forţelor guvernamentale, rebelii încă deţin controlul asupra regiunii Idlib, din nord-vestul ţării. De asemenea, nord-estul Siriei, bogat în petrol, se află sub controlul grupărilor kurde, sprijinite de către Statele Unite.

Peste 370.000 de oameni au murit şi câteva milioane de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele din cauza războiului din Siria.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: