image
Sursa foto: Cotidianul.md

Dodon planifică să interzică mișcarea unionistă după alegerile prezidențiale; MPU: „Dodon trebuie diagnosticat și internat”

Președintele Igor Dodon intenționează să interzică mișcarea unionistă după alegerile prezidențiale și să modifice art.142, alin 1 din Constituție, referitor la unire. De cealaltă parte, Mișcarea Politică UNIREA a emis o declarație în care condamnă cu vehemență declarațiile președintelui.

„Opinia mea referitor la Unire și la cei care optează pentru lichidarea statalității este cunoscută. Trebuie întreprinse acțiuni concrete din partea instituțiilor statului, dar pentru aceasta e nevoie de modificarea unor articole din Constituție”, a spus Dodon.

„Această problemă trebuie soluționată după alegerile prezidențiale. Trebuie modificată legislația ca să micșorăm numărul deputaților cu 1/3 și putem organiza un referendum ca să modificăm unele articole din Constituție, inclusiv articolul despre care am vorbit mai sus, referitor la unire”, a spus Dodon.

Mișcarea politică Unirea a emis o declarație în care se spune că Dodon trebuie demis și adus în fața Curții Penale Internaționale de la Haga sau trebuie diagnosticat și internat.

„Vom aduce la cunoștință organismelor internaționale, inclusiv Curții Penale Internaționale de la Haga, tentativele sale de negare a pluralismului politic, pluralismului de opinie, a libertății de exprimare și a practicii judiciare în legătură cu constituționalitatea unionismului, existentă în Republica Moldova inclusiv pe baza precedentelor CEDO” se spune în declarația Mișcării Politice Unirea.

Autorii Declarației conchid că după 4 ani de mandat Igor Dodon nu cunoaște bine Constituția, care ar fi trebuit să fie ”cartea sa de căpătâi”.

„Unirea poate și va avea loc, oricâte piedici vor fi puse de Putin, Dodon, Krasnoselski s.a., și oricâte tentative vor mai fi din partea Rusiei, de deturnare a RM, din drumul său firesc spre Unire.

În mod mizerabil, Dodon vrea să folosească revizuirea Constituției și referendumul, împotriva Constituției și a democrației. MPU va aduce la cunoștință organismelor internaționale, cele menționate și nu va admite să aibă loc un pretins “referendum”, prin care fie suprimat dreptul fundamental al cetățenilor RM”, mai menționează autorii declarației.

Noutăţile partenerilor

comentarii: