''Cu privire la propunerile făcute de preşedintele Republicii (Emmanuel Macron) referitoare la o autoritate europeană pentru migraţie, la consolidarea Frontex, cancelarul german s-a pronunţat în urmă cu 15 zile'', a susţinut Benjamin Griveaux.

''Acest subiect se va afla, evident, pe agenda discuţiilor din weekend şi a Consiliului European de săptămâna viitoare, care va fi dificil, nu trebuie să ne minţim concetăţenii'', a declarat Griveaux pentru postul de radio Europe-1.

Cancelarul german Angela Merkel a exclus posibilitatea existenţei unei ''soluţii'' europene privind migranţii la summitul UE din 28-29 iunie, de care depinde în mare parte viitorul său politic.

Comisia Europeană a anunţat vineri că cel puţin 16 ţări şi-au anunţat intenţia de a participa la minisummitul organizat de urgenţă duminică la Bruxelles pentru a discuta despre ''soluţii europene'' la problema migraţiei.

Ideea acestei întâlniri s-a concretizat la summitul franco-german desfăşurat săptămâna aceasta la Meseberg şi urma să reunească opt state: Franţa, Germania, Spania, Italia, Austria, Bulgaria, Grecia şi Malta. Potrivit unui anunţ făcut vineri de Alexander Winterstein, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, liderii altor opt ţări şi-au manifestat ulterior dorinţa de a participa: Belgia, Olanda, Luxemburg, Danemarca, Suedia, Finlanda, Slovenia şi Croaţia.

Statele Grupului de la Vişegrad (Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia) au precizat că nu vor participa la acest minisummit, invocând faptul că propunerile ce vor fi dezbătute sunt inacceptabile.