image
Sursa foto: EPA

Ucraina a comemorat bătălia de la Ilovaisk, cea mai sângeroasă din conflictul cu separatiştii proruşi

Câteva sute de persoane s-au adunat miercuri la Kiev pentru a le aduce un omagiu soldaţilor ucraineni ucişi în 2014 la Ilovaisk, teatrul celei mai sângeroase bătălii din conflictul cu separatiştii proruşi din estul ţării.

Conform cifrelor oficiale oferite de autorităţile ucrainene, 366 de soldaţi au fost ucişi, peste 450 au fost răniţi, 300 au fost luaţi prizonieri de separatişti şi 84 au fost daţi dispăruţi după ce au fost încercuiţi de separatiştii proruşi în acest oraş din regiunea Doneţk.

Kievul a afirmat că rebelii au fost sprijiniţi în această bătălie care a durat mai mult de trei săptămâni, din august până în septembrie 2014, de trupe şi echipamente ruse, acuzaţie respinsă de Moscova.

Miercuri, în faţa Ambasadei Rusiei din Kiev au fost aduse sute de cruci albe, fiecare având portretul unui soldat ucis. Protestatarii au fluturat pancarte cu mesajul "Putin, ne-ai omorât fiii" şi "Putin este un criminal".

"Orice viaţă luată este o crimă a agresorului rus, pentru care el va fi, fără îndoială, pedepsit", a scris pe Facebook preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Forţele ucrainene s-au luptat timp de trei săptămâni cu rebelii în jurul Ilovaisk înainte de a fi încercuite în oraş. Potrivit Kievului, majoritatea acestor soldaţi ucraineni au fost ucişi după anunţarea unui acord între beligeranţi pentru a permite evacuarea trupelor ucrainene, care în cele din urmă nu a fost respectat.

Multe voci din Ucraina au evocat de asemenea greşeli de comandă în cadrul armatei ucrainene în timpul acestei bătălii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: