image
Sursa foto: AFP

Guvernul Slovaciei a depus jurământul cu măști pe față și cu mănuși de plastic

Noul guvern slovac a depus jurământul sâmbătă în faţa preşedintei Slovaciei, cu feţele acoperite de măşti de protecţie şi cu mănuşi de unică folosinţă, notează Agerpres care citează AFP.

Lupta împotriva acestui virus şi a corupţiei endemice urmează să fie prioritare pentru acest guvern de coaliţie cvadripartită de centru-dreaptă al premierului Igor Matovic, notează Agerpres.

Potrivit sursei citate, alegerile de luna trecută au îndepărtat de la putere coaliţia condusă de partidul populist de stânga Smer-SD, slăbit în urma asasinării în 2018 a jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak, care anchetase asupra corupţiei din ţara sa.

„Voi nu luaţi puterea”, le-a declarat noilor miniştri preşedinta Zuzana Caputova, subliniind că ei „îşi asumă în special responsabilitatea asupra acestei ţări şi a cetăţenilor săi”. Matovic, 47 de ani, lider al mişcării OLaNO şi fost magnat media şi în domeniul imobiliar, a promis că echipa sa va fi „un executiv care va guverna cu poporul şi pentru acesta”, potrivit Agerpres.

Coaliţia sa dispune de 95 de locuri în parlamentul format din 150 de deputaţi, având asigurată o majoritate solidă care îi permite să modifice Constituţia. Deputaţii slovaci au purtat măşti şi mănuşi și în cursul primei lor sesiuni parlamentare vineri.

Țară cu 5,4 milioane de locuitori, Slovacia a înregistrat până sâmbătă 178 de cazuri de infecții cu noul coronavirus, fără niciun caz mortal, mai notează Agerpres.

Noutăţile partenerilor

comentarii: