image
Sursa foto: vocaleurope.eu

„Depărtarea de valorile europene” // Articol în Vocal Europe despre expulzarea cetățenilor turci din RM

Expulzarea cetățenilor turci subminează în continuare încrederea în capacitatea Moldovei de a-și îndeplini obligațiile din Acordul de asociere cu UE, iar acest lucru nu poate fi acceptat, scrie într-un articol din Vocal Europe.

„Aceste ultime evenimente în Moldova încalcă în mod clar principiile de bază ale Acordului de asociere UE-Moldova. Acțiunile întreprinse de poliție, a serviciilor secrete și a instituțiilor guvernamentale au fost contrare orientării bilaterale a relației de vecinătate dintre UE și Moldova, bazată pe încrederea reciprocă, respectarea legii și a tuturor tratatelor internaționale. Acesta este cadrul dat pentru a permite ambilor parteneri să fie capabili să modeleze în interesul poporului lor o cooperare mai strânsă în viitor”, scrie publicația.

În articol mai scrie că „expulzarea cetățenilor turci din Moldova nu poate fi caracterizată decât ca o răpire - o încălcare clară a dreptului internațional”.

„Noua conjunctură politică regională este însoțită de colaborarea puternică dintre Plahotniuc-Dodon și președintele turc Erdogan, precum și, în general, de influența crescândă a cercurilor politice turce și legată de părțile interesate de afaceri ale președintelui Erdogan din toate țările vecine din estul Europei prin diverse încercări ale autorităților turcești de a contacta orice cetățean turc care critică politicile actuale din Turcia”, se arată în articol.

Amintim că pe 6 septembrie curent Serviciul de Informații și Securitate a anuțat că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova. Șase dintre aceștia sunt cetățeni turci angajați ai liceului moldo-turc Orizont din Chișinău, instituție considerată de autoritățile de la Ankara ca fiind apropiată de rețeaua opozantului Fetullah Gullen.

Acest lucru a fost criticat dur de europarlamentari dar și de mai multe instituții de la noi din țară.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: