image
Sursa foto: Jurnal.md

Procurorul general NU va mai fi audiat în Parlament; ONG-uri: Modificările, făcute fără consultări publice

Mai multe organizații ale societății civile își exprimă îngrijorarea privind excluderea obligativității audierii raportului de activitate anual al Procuraturii în plenul Parlamentului și publicării acestuia pe pagina-web oficială a Procuraturii Generale.

Aceste prevederi au fost excluse din legislație la propunerea deputatului PD Anatolie Zagorodnâi, fără consultări sau dezbateri publice cu societatea civilă și părțile interesate.

Amendamentul a fost publicat în raportul Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului abia la 23 noiembrie 2018, în aceeași zi în care proiectul de lege a fost votat în lectură finală, spun reprezentanții societății civile.

Astfel, în urma modificării propuse de Zagorodnâi, Procurorul General va fi obligat doar să prezinte Parlamentului, anual, până în data de 31 martie, un raport despre activitatea Procuraturii în anul precedent. Astfel, deputații nu vor mai putea audia Procurorul General și examina raportul acestuia în mod public și în plenul legislativului.

Potrivit experților, autorul inițiativei nu a prezentat niciun argument în vederea necesității excluderii acestei prevederi. Mai mult, nici în Raportul Comisiei juridice, numiri și imunități nu sunt de găsit argumente pentru motivarea acestui amendament. Avizul Guvernului și raportul de expertiză anticorupție întocmit de către Centrul Național Anticorupție nu au analizat impactul amendamentului, or actele respective au fost elaborate în baza versiunii de până la votarea proiectului în primă lectură, adică anterior inițiativei deputatului.

În același timp, a fost anulată condiția prin care rapoartele Procuraturii trebuiau să conțină date privind impactul activității instituției asupra drepturilor persoanelor. Condiția dată a fost introdusă în vara anului trecut, Cu alte cuvinte, în doar jumătate de an, fără a fi pusă în aplicare, condiția dată a și fost anulată.

Organizațiile semnatare condamnă cu fermitate excluderea prevederii legale enunțate mai sus și solicită viitorului Parlament ca norma respectivă să fie reintrodusă în textul Legii cu privire la Procuratură.

Declarația a fost semnată până acum de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Transparency International Moldova, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Institutul de Politici Publice, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Amnesty International Moldova, Ambasada Drepturilor Omului, Centrul „Acces-info”, Centrul de Jurnalism Independent, Asociația pentru Politică Externă, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Asociația Promo-LEX, Comunitatea WatchDog.md, Centrul de Analiza si Prevenire a Corupției, Centrul Analitic Independent Expert-Grup, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” și Centrul de Drept al Femeilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: