image
Sursa foto: NASA

Semnale radio misterioase, detectate din spațiul îndepărtat

Astronomii au dezvăluit că au detectat câteva semnale radio misterioase, ce ar veni dintr-o galaxie îndepărtată, captate de un telescop din Canada. Originea exactă și natura lor încă sunt necunoscute, precizează BBC citat de Digi24.

Printre cele 13 semnale radio scurte se numără unul care este foarte neobișnuit, deoarece se repetă și vine de la aceeași sursă, localizată la o distanță de aproximativ 1,5 miliarde de ani lumină.

Un astfel de asemenea „eveniment” a mai fost raportat doar o dată, de către un alt telescop.

„Știind că mai există un altul (semnal, n.red.) sugerează că ar putea fi mai multe. Și, cu mai multe 'repetitive' și mai multe surse la dispoziție, am putea să înțelegem aceste puzzle-uri cosmice – de unde vin și ce le cauzează”, a spus Ingrid Stairs, astrofizician la Universitatea British Columbia.

Observatorul CHIME din Valea Okanagan este compus din patru antene semi-cilindrice de câte 100 de metri, care pot scana întregul cer nordic în fiecare zi.

Semnalele radio au fost detectate anul trecut, inclusiv cel „repetitiv”. „Am descoperit un al doilea 'repetitiv' și particularitățile lui sunt foarte asemănătoare cu cele ale primului”, a adăugat Shriharsh Tendulkar de la Universitatea McGill.

Aceste semnale, denumite FRB, sunt unde radio foarte scurte, care par să provină de la aproximativ jumătatea universului. Până acum, oamenii de știință au detectat 60 de astfel de semnale și două se repetă.

Printre teoriile care ar putea explica proveniența lor se numără și o stea neutronică cu un puternic câmp magnetic, ce se învârte foarte rapid. De asemenea, ar mai putea fi ciocnirea a două stele neutronice și, așa cum consideră câțiva observatori, o posibilă navă spațială.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: