image
Sursa foto: fhrb.ru

Copiii cu maladii cronice și gravidele urmează să fie imunizați împotriva gripei de sezon

Copiii cu maladii cronice și gravidele urmează să fie imunizați împotriva gripei de sezon. Vaccinurile sunt repartizate în centrele raionale.

Începe sezonul de imunizare împotriva gripei. Deocamdată, Republica Moldova a cumpărat doar 30 de mii de doze de vaccin, care vor fi administrate copiilor cu maladii cronice și femeilor gravide.

Alte 130 de mii de doze urmează să ajungă, dar responsabilii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică nu știu când se va întâmpla acest lucru, pentru că vaccinurile sunt donate Moldovei de către o organizație neguvernamentală americană, scrie sanatateinfo.md

Este vorba de același ONG cu care țara a avut un memorandum de donare și în anii trecuți. Vaccinurile antigripale cumpărate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină urmează să ajungă în Centrele de Sănătate până la sfârșitul acestei luni. Preparatele sunt de producere franceză și au costat aproximativ 3.562 milioane de lei. Celelalte vaccinuri sunt oferite de Statele Unite sub formă de donație.

Astfel, împotriva virusurilor A și B urmează să fie vaccinați copiii cu următoarele maladii cronice: Astm bronşic; insuficienţă renală, hepatică, respiratorie, cardio-vasculară; diabet zaharat; patologii imunodeficitare, inclusiv HIV/SIDA; persoanele tratate îndelungat cu preparate ce conţin acid salicilic, cu medicamente imunodepresante, citostatice, iradiere, doze înalte de corticosteroide; Recipienţi ai organelor transplantate; bolnavi de tuberculoză şi contacţi din focarele de tuberculoză Instituționalizați în orfelinate, case şi şcoli internat, sanatorii; gravidelor, indiferent de termenul sarcinii.

Cele 130 de mii de doze de vaccin antigripal, care vor ajunge în Moldova din SUA urmează să fie administrate celorlalte categorii de angajați din grupul de risc sporit de îmbolnăvire, inclusiv bătrânilor.

În acest an, potrivit planului de imunizare împotriva gripei sezoniere urmează să fie vaccinați, în total, 160 de oameni.

Anul trecut în Moldova au fost înregistrate 577 de cazuri de gripă, de trei ori mai puțin decât în anul 2016. De asemenea, 4 persoane au murit din cauza maladiei, fiind nevaccinați.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: