image
Sursa foto: digi24.ro

În ce condiții luarea temperaturii reprezintă date cu caracter personal

Măsurarea temperaturii la intrarea în spații publice închide (magazine, instituții) a devenit unul dintre subiectele cele mai dezbătute și chiar motiv de scandal public. Avocatul Ștefan Boboc, specializat în legislația GDPR, a explicat în ce condiții luarea temperaturii corporale poate fi considerată dată cu caracter personal.

„Teoretic, temperatura este o dată cu caracter personal, însă doar în situația în care, dacă o combini cu o altă, poți identifica persoana respectivă. Simplul fapt că iei temperatura unei persoane nu înseamnă că intri sub incidența datelor cu caracter personal, necoroborând această informație cu alt tip de date“, a declarat Ștefan Boboc pentru Digi24.

El spune că luarea temperaturii la magazin nu trebuie asociată cu numele sau fotografia persoanei, ci pur și simplu este un filtru la intrarea într-un spațiu public închis.

„Câtă vreme agentul economic respectă procedura instituită prin ordinul comun al ministrului Sănătății și al celui de Interne, respectiv ia temperatura cu acel termometru non-contact și, constatând că temperatura este mai mare, interzice accesul, fără reținerea datelor, nu avem nicio problemă din punct de vedere al datelor cu caracter personal. O problemă poate să apară atunci când acel operator reține datele, le stochează și ulterior le folosește în alte scopuri“, a mai precizat avocatul.

Ștefan Boboc spune că luarea temperaturii este legală și obligatorie, iar scopul este protecția comună, nu oferirea unui diagnostic.

„Temperatura este luată pentru protecția noastră, a tuturor. Nu este o operațiune medicală prin care se pune un verdict asupra stării de sănătate. Este o măsură pentru a proteja interesul public și atunci cred că interesul persoanei respective trebuie să pice în subsidiar față de intersul public“, a afirmat Ștefan Boboc.

Un scandal în toată regula a izbucnit zilele trecute la un hipermarket din sectorul 5, București, după ce mai multe persoane au refuzat să le fie luată temperatura la intrarea în magazin. A urmat a fost o adevărată luptă corp la corp între polițiști și cele trei persoane implicate. Ulterior s-a văzut că a fost vorba de o înscenare, o provocare regizată atent.

Noutăţile partenerilor

comentarii: