image
Sursa foto: Jurnal.md

Parlamentul a aprobat demisia a trei judecători CSJ; Alți doi magistrați s-au răzgândit și nu mai pleacă din sistem

UPDATE 12.16 // Parlamentul a aprobat, cu 54 de voturi, cererile de demisie ale judecătorilor CSJ, Dumitru Visternicean, Iulia Sârcu și Elena Covalenco.

Între timp, doi dintre cei cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție care au scris cerere de demisie s-au râzgândit și nu mai vor să plece din sistem. Este vorba de Tatiana Vieru și Valeriu Doagă.

Președinta Comisiei Juridice din Parlament, Raisa Apolschi, a anunțat astăzi în plenul Parlamentului că CSM a solicitat ca cererile de demisie ale celor doi magistrați să nu mai fie examinate.

„Poate deschideți parantezele. În ce constă acest joc? Scriu cerere de demisie, apoi și-o retrag. Nu că mi-ar părea rău. E un joc la care sunteți obligată să dați unele explicații”, s-a adresat liberal-democrata Maria Ciobanu președintei Comisiei Juridice.

„Mă depășește întrebarea. Este dreptul fiecărui judecător”, a spus Apolschi.

„Ar fi logic ca ei să fie prezenți aici să-i întrebăm ce e cu această demisie colectivă. Să vedem dacă este legal, dacă au fost supuși presiunilor”, a spus și deputatul PLDM, Grigore Cobzac.

„Este dorința lor și nu cred că ar fi etic să fie întrebați de ce pleacă”, a menționat speakerul Andrian Candu, refuzând să supună votului propunerea ca magistrații demisionari să fie invitați în plenul Parlamentului.

Consiliul Superior al Magistraturii a mai aprobat anterior cererile de demisie ale judecătorilor CSJ, Dumitru Visternicean, Iulia Sârcu și Elena Covalenco.

Noutăţile partenerilor

comentarii: