image
Sursa foto: Jurnal.md

Dodon anunță soluții pentru angajații trimiși acasă; Deputat: oamenii vor primi compensații doar dacă vor fi salarizați

Agenții economici, care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei excepționale în sănătate, urmează să primească înapoi impozitele și contribuțiile, legate de salariile celor angajați, care au fost trimiși acasă. Celelalte ramuri care au avut de suferit în urma crizei pandemiei, cum ar fi sfera textilă, a industriei și din agricultură, vor primi înapoi doar 60 % din suma impozitelor și taxelor achitate. Despre aceasta a anunțat azi președintele Igor Dodon.

Totodată el a precizat că aceste contribuții vor fi oferite în condițiile în care salariul oferit angajaților în luna martie, va fi la nivelul celui din luna februarie.

Angajații care și-au pierdut locul de muncă și au activat pe parcursul ultimelor nouă luni sunt îndemnați să se adreseze la Oficiile forței de muncă, pentru a obține 70-80 la sută din salariul pe care l-au obținut. Dacă au primit un salariu de 10 mii de lei, vor primi 7000 – 8000 lei din partea statului.

Șomerii, inclusiv persoanele care revin acum de peste hotare și care n-au atins vârsta de pensionare, în eventualitatea în care se vor adresa la oficiile forței de muncă, vor fi asigurate cu compensații în valoare de un salariu minim garantat pe economie în sumă de 2800 de lei. „Ne dorim ca aceste măsuri să fie aplicate pentru luna aprilie și ele vor fi valabile pe perioada stării de urgență”, a mai spus Dodon.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari consideră că autoritățile au ales cea mai nereușită și ireală variantă de sprijin a mediului de afaceri și a salariaților.

„Agenții economici, care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei excepționale în sănătate, urmează să primească înapoi toate impozitele și contribuțiile, legate de salariile celor angajați, care au fost trimiși acasă. Celelate ramure, care au suferit din alte motive ale crizei pandemice, cum ar fi sfera textilă, industria din ZEL, agricultură, vor primi înapoi doar 60 % din suma impozitelor și taxelor plătite.

Dar întreprinderile sunt obligate să achite aceste salarii. De unde să ia bani? Deficitul cash-flow este cea mai mare problema actuală a businessului din HoReCa, turism, comerț, serviciile populației ect.”, observă Slusari.

Deputatul consideră că cea mai bună soluție în actualele circumstanțe ar fi ca achitarea să meargă direct la fiecare angajat trimis în șomaj tehnic, sub formă de indemnizație în mărime de 50 la sută din salariu, cu condiția ca 1/3 din salariu să fie achitat de angajatori. Pentru aceasta ar fi nevoie de 3,5-4 miliarde lei, care ar putea fi identificați prin micșorarea cheltuielilor bugetare și accesarea anumitor fonduri de la partenerii externi.

„Am observat că președintele nu a spus niciun cuvănt despre soarta comercianților mici, care au suferit enorm după închiderea piețelor. Consider că cei peste 9 mii de oameni tot au nevoie de ajutor. Noi am propus achitarea indemnizației în mărime de 50 % din salariul mediu brut pe economie. Pentru aceasta ar fi nevoie de încă circa 40 milioane de lei pe lună”, a mai propus deputatul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: