image
Sursa foto: Anthony Kwan/Getty Images

VIDEO: Aeroportul din Hong Kong a fost ocupat de protestatari; Autorităţile au anulat toate cursele din şi spre metropolă

În jur de 180 de zboruri din Hong Kong spre Boston, Taipei şi alte oraşe au fost anulate luni din cauza protestelor care paralizează oraşul de peste două luni, relatează CNN citat de Digi24.

Conform site-ului aeroportului din Hong Kong, toate zborurile începând de luni şi până marţi dimineaţă au fost anulate. Astfel, prima cursă care urmează să se desfăşoare e programată marţi la 7, ora locală, spre Haikou, China.

Mii de protestatari îmbrăcaţi în negru au ocupat aeroportul, în timp ce alte sute se îndreaptă spre aeroport pentru a se alătura protestului. Călătorii au fost prinşi la mijloc în confruntarea protestatarilor cu guvernul din Hong Kong, deşi protestatarii încearcă să-i ajute – aceştia au făcut loc atunci când un pasager a avut nevoie să ajungă la birourile de check-in.

Numărul imens de protestatari, însă, a produs haos în aeroportul din Hong Kong, unul dintre cele mai aglomerate din lume – peste 1100 de curse de pasageri şi transport de mărfuri circulă zilnic prin terminal.

Poliţia din Hong Kong nu a exclus folosirea de gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din aeroport, conform purtătorului de cuvânt al instituţiei care a declarat că forţele de ordine vor face uz de „cele mai adecvate mijloace”.

Protestele din Hong Kong durează deja de peste două luni. Studenţi, avocaţi, oameni de afaceri, cu toţii au ieşit în stradă pentru a denunţa un proiect de lege controversat. Acesta prevede ca guvernul din Hong Kong să extrădeze suspecţi către țări cu care nu are acorduri în acest sens, inclusiv către China. Oamenii se tem, însă, că autorităţile de la Beijing vor profita şi îi vor vâna pe oponenţii politici ai regimului.

Fostă colonie britanică, Hong Kongul a revenit sub suveranitatea Chinei în 1997, după 157 de ani, și se bucură de un statut special și de autonomie. Hong Kong a fost ocupat gradual de Imperiul Britanic începând cu 1841. În 1898, britanicii au forţat Dinastia Qing, administraţia imperială de la acea vreme a Chinei, să semneze un tratat prin care o mare parte a regiunii Hong Kong a fost cedată Regatului Unit pe o perioadă de 99 de ani. Termenii acestei concesiuni au expirat în 1997, când britanicii au returnat regiunea printr-un tratat care prevede o largă autonomie faţă de Beijing până în 2047. Hong Kong este a patra cel mai dens populată regiune a lumii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: