image
Sursa foto: Jurnal.md

Economia din zona euro, în octombrie la cel mai semnificativ declin din ultimii doi ani

Un studiu realizat de compania de analize financiare Markit arată că activitatea economică în zona euro a înregistrat în octombrie cel mai semnificativ declin din ultimii doi ani, pe fondul sporirii tensiunilor comerciale şi a tarifelor vamale, transmite Reuters și Agerpres.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut în octombrie la 53.1 puncte, de la 54.1 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai scăzut nivel din septembrie 2016, dar este sub estimările analiştilor, care se aşteptau ca indicele să scadă la 52,7 de puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Progresele economice arată destul de solide", apreciază James Nixon de la Oxford Economics. La rândul său, Jack Allen, de la Capital Economics, susţine că "Datele din octombrie privind activitatea economică în zona euro sugerează că principalele economii ale regiunii vor avea o evoluţie uşor mai bună în trimestrul patru din 2018 faţă de precedentele trei luni".

În trimestrul al treilea economia zonei euro a înregistrat o creştere anuală de 1,7%, o încetinire semnificativă faţă de trimestrele precedente, iar analizele BCE sugerează că o nouă diminuare ar duce ritmul de creştere al economiei zonei euro sub potenţialul de creştere, moment în care presiunile inflaţioniste ar putea să se reducă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: