image
Sursa foto: 9to5google.com

Presa americană acuză Google că obţine venituri de miliarde de dolari fără să plătească nimic creatorilor de conţinut

Asociaţia profesională a presei americane News Media Alliance acuză Google că obţine miliarde de dolari fără să plătească nimic creatorilor de conţinut pentru produsele acestora. Potrivit unui studiu publicat luni şi a cărui metodologie a fost contestată de Google şi de mai multe cadre universitare,

Potrivit unui studiu publicat luni şi a cărui metodologie a fost contestată de Google şi de mai multe cadre universitare, menţionează în mod special că „Google se bazează tot mai mult pe evenimente curente pentru a creşte utilizarea produselor sale de către consumatori''.

Gigantul californian a lansat în special Google News în 2006 pentru a prezenta utilizatorilor principalele informaţii ale zilei, dar de asemenea pentru „a menţine consumatorii în ecosistemul Google'', se arată în studiu.

În 2015, Google a implementat sistemul Accelerated Mobile Pages (AMP), care permite afişarea articolelor de presă mult mai rapid pe un telefon mobil. Componentă a Google, YouTube a lansat o nouă interfaţă pentru a afişa conţinuturi informative în motorul său de căutare.

În total, studiul estimează că Google a generat venituri de 4,7 miliarde de dolari în 2018 prin conţinutul postat de mass-media. Google plăteşte editorilor o parte din veniturile publicitare pe care le generează din căutările pe site-urile de ştiri, însă asociaţia consideră că suma este insuficientă.

Comisia pentru afaceri juridice a Camerei Reprezentanţilor va organiza marţi o audiere privind problema relaţiilor dintre presă şi principalele platforme internet, în special Google.

Un reprezentant al News Media Alliance urmează să fie audiat cu această ocazie, a anunţat luni organizaţia de presă.

La sfârşitul lunii martie, Parlamentul European a adoptat o reformă a drepturilor de autor. Aceasta prevede în special crearea unui "drept învecinat" al drepturilor de autor pentru editori şi agenţiile de presă. Agregatorii sau reţelele sociale ar trebui să plătească aceste grupuri media în schimbul reproducerii articolelor sau fotografiilor pe platformele lor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: