image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

O femeie din Pocșești, raionul Orhei, încearcă din răsputeri să mențină viu satul ei de baștină

O femeie încearcă din răsputeri să mențină viu satul ei de baștină. În speranța că-i va reuși să-i facă pe săteni să rămână acasă, nu să apuce drumul străinătății, Angela Străjescu a găsit puteri și bani - peste zece milioane de lei - și a deschis o fermă de vaci. A încercat, dar efortul pare a fi zadarnic.

Ne-a fost destul de greu să ajungem la Pocșești, „un sat uitat de lume”, cum a scris cineva pe internet despre această mică localitate. Și într-adevăr, nu am văzut niciun indicator care să ne arate direcția corectă. Doar un drum de câmp, și nu în starea cea mai bună, ne dădea de înțeles că trebuie să ajungem undeva. Eram cât pe ce să renunțăm la idee și să facem cale întoarsă, dar am zărit un om. Ne-a spus că a fost în alt sat, la magazin.

Bărbatul ne-a spus că toți localnicii s-au obișnuit cu acest drum, care e bun numai când nu plouă. Ca să ajungă unde au nevoie, oamenii rod multe perechi de ciubote. Sau sunt puși la cheltuială.

Intrând în sat, am zărit repede ferma, care ne interesează.

Angela Străjescu a plecat de aici de multă vreme, stabilindu-se în oraș, dar dorința de a-și salva satul de la dispariție a fost greu de stăpânit. Auzise că sătenii se plâng mereu că nu au locuri de muncă și acest fapt a fost decisiv. Femeia a deschis o fermă, în speranța că oamenii își vor căuta de treabă aici, acasă. La început au fost mulți doritori să muncească la ferma, dar după 2-3 luni plecau, chiar dacă femeia le plătea salariu și îi hrănea cu un prânz. Acum, la fermă sunt doar doi muncitori.

ANGELA STRĂJESCU, proprietara fermei de vaci: "Mă gândeam că dacă o să facem noi o afacere, o să vină și alți tineri din sat, or mai deschide o afacere, se va mări satul. Mai mult am vrut copiii să aibă locuri de muncă, să nu plece peste hotare."

Anul trecut, femeia a fost nevoită să sacrifice câteva zeci de vaci, din cauza secetei. Acum are puțin peste 70 de cornute, care dau aproape 500 de litri de lapte zilnic. Dacă ar fi știut că oamenii nu vor să muncească, nu ar fi deschis această fermă, ne-a spus Angela Străjescu. Satul Pocșești dispare și acest lucru este greu de evitat.

DIANA POPA, reporter Jurnal TV: "Pe această uliță sunt 12 case însă doar în cinci mai locuiește cineva. Lumea pleacă în căutarea unui trai mai bun, spun sătenii. Recent, din lipsa cumpărătorilor, a fost închis și singurul magazin din sat."

Oamenii spun că localitatea e înghițită de oraș, iar în sat rămân doar cei cărora le place să fie izolați de lume. Aici nu există nici primărie, nici poștă, nici poliție. Această femeie spune că nu demult a avut Covid-19. Dar pentru că se simțea rău, nu putea merge la medicul din satul vecin, aflat la kilometri depărtate. Ambulanțele, chiar dacă vin, mai departe de centrul satului nu merg.

Angela Străjescu crede că în viitorul apropiat nimeni nu se va interesa de acest sat, dat uitării. Chiar și așa, nu-și pierde speranța.

ANGELA STRĂJESCU, proprietara fermei de vaci: "Cu cine mă întâlnesc, orice persoană, le spun să vină, să facă o căsuță, că e loc pitoresc."

În satul Pocșești au rămas bătrânii și doar trei familii apte de muncă. În jur de 50 de oameni, care supraviețuiesc din ajutoare sociale. Satul se află la o distanță de 30 de kilometri de Chișinău.

Noutăţile partenerilor

comentarii: