image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Cum comentează Andrei Năstase ruptura din PD: „Să nu interpretați că-i chemăm pe Candu și Sârbu în PPDA, nu au nicio șansă”

Platforma DA nu intenționează să negocieze o alianță cu grupul de deputați care au părăsit PD, dar dă asigurări că va face tot posibilul pentru ca actualul Guvern să fie demis.

„Urmărim acest proces care sperăm că este unul de conștientizare a pericolului reprezentat de mediocritatea politică a președintelui care vrea un nou mandat, un proces de conștientizare a erorilor din ultimii zece care nu mai trebuie să se repete. Sperăm ca în săptămânile și lunile care vor urma să constatăm cu toții că împotriva destinului istoric al RM nu te poți poziționa. Igor Dodon poate începe de azi să învețe, din nou, să numere. Poate învăța din propria sa experiență ce se întâmplă cu trădările. Știm că printre cei care au plecat sunt și oameni anchetați penal. Au rămas anchetați penal și cei care încă nu s-au delimitat de PD și de politicile lui Dodon”, a comentat Andrei Năstase.

În context, liderul Platformei DA a făcut un apel către aleșii locali care promovează vectorul european să adere la formațiune.

„Îi îndemnăm pe consilierii și pe primarii care au aspirații similare cu ale noastre, de apropiere de spațiul european, să vină alături de noi. Avem o Ligă a aleșilor locali care este deschisă inclusiv pentru cei de altă culoare politică, dar care se regăsesc în dezideratele noastre. Să nu interpretați cumva că-i chemăm pe Candu, pe Sârbu și pe alții la Platforma DA. Nu au nicio șansă”, a precizat Andrei Năstase.

În opinia vicepreședintelui Platformei DA, Alexandru Slusari, scindarea din PD a fost cauzată de faptul că partidul nu a elaborat o strategie după fuga lui Vladimir Plahotniuc din țară.

„Este clar că PD nu a putut să elaboreze o strategie de supraviețuire după Plahotniuc. A fost o singură soluție de a rezolva problema – de a alege în prima linie oameni care nu sunt sub controlul lui Plahotniuc și Dodon. Asta nu s-a întâmplat. Vedem că în prezent conducerea PD se îndreaptă spre o capitulare în fața lui Dodon și partidul riscă să devină un apendice al PSRM. Nu la toți le place asta. Noi vom face tot posibilul ca acest Guvern să fie demis”, a menționat Slusari.

Liderii Platformei DA exclud posibilitatea unei alianțe cu grupul de deputați care au părăsit PD.

„Urmează să vedem care este poziționarea acestor deputați. Pe unele proiecte votăm unanim. Vom vedea cum vor decurge evenimentele, dar de vorbit despre o conlucrare strategică, alianțe, noi pierdem timpul”, a spus Alexandru Slusari.

„Platforma DA se orientează către obiective și mai puțin către persoane, coaliții. Am văzut deja aceste lucruri. Acum câteva luni i-am văzut pe toți votând căderea Guvernului și susținând învestirea unui Guvern al lui Igor Dodon. Noi vorbim despre obiective naționale, în jurul cărora ar trebui să facem un consens național, așa cum am făcut-o cu toții în ceea ce privește neadmiterea votului mixt. În momentul de față obiectivul nostru este de a coagula, de a consolida toate forțele proeuropene, reformatoare, democratice din țară pentru a scăpa țara de Dodon, de sărăcie, de corupție. De cei care stau în spatele lui și care devin tot mai obraznici, pun stăpânire pe televiziuni. Îi transmitem lui Igor Dodon să-și înceapă a număra zilele până când va înțelege ca și celălalt fugar”, a adăugat Andrei Năstase.

Precizăm că un grup format din șase deputați, în frunte cu Andrian Candu, au anunțat astăzi că părăsesc Partidul Democrat. Este vorba de Andrian Candu, Vladimir Cebotari, Sergiu Sârbu, Corneliu Padnevici, Grigore Repeșciuc și Eleonora Graur.

Președintele PD Pavel Filip a menționat că a luat act de acest anunț, afirmând că a fost „o decizie previzibilă”, având în vedere „de diferențele de viziuni între partid și acest grup”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: