image
Sursa foto: RFE/RL

Cele două eșecuri ale democraților

Președintele Organizației de tineret a Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, despre regimul Plahotniuc și pierderea suportului UE și SUA pentru guvernarea de la Chișinău.

Cele două eșecuri ale democraților:

1. Remanierile guvernamentale arată foarte clar că democrații sunt în criză de candidați pentru alegerile parlamentare. Ei înțeleg că riscurile de a nu învinge în aceste alegeri sunt foarte mari, iar depășirea limitelor în comiterea abuzurilor poate duce la nerecunoașterea alegerilor din partea partenerilor de dezvoltare. Voci foarte importante și influente din lumea politică internațională au preîntâmpinat Moldova de consecințele nerespectării normelor democratice, acordurilor internaționale, alegerilor libere și corecte. Consecințele nerecunoașterii alegerilor vor fi ca o bombă atomică pentru întregul stat. Vom suferi cu toții, dar în primul rând va suferi regimul și Plahotniuc. Nimeni nu are nevoie de un astfel de scenariu. În orice caz, aștept cu nerăbdare să văd pierderea lui Filip și Radu pe circumscripțiile sale electorale.

2. Pierderea definitivă a încrederii din partea SUA s-a văzut chiar și la conferința organizată sub egida Consiliului Atlantic la care a participat Adrian Candu. Pentru prima dată am văzut ca experții americani să spună că în perioada lui Voronin în Republica Moldova democrația și alegerile erau mult mai respectate. Prestația lui Candu e o temă aparte. După ce a fost prezentat în calitate de deputat din 2010-2013, ministru al economiei din 2013-2014, președinte al parlamentului în prezent, omul a declarat următoarea frază: „Nivelul încrederii în UE a scăzut din cauza politicienilor care fluturau drapelul UE și nu făceau nimic când se comiteau fraude”. Candu demonstrează a câta oară că nu există un demagog și mincinos ipocrit în politica noastră mai mare decât el. Au fost și alte perle emanate de Candu la această conferință, despre alegerile locale, despre furtul miliardului și spălătoria rusească.

Pierderea suportului politic și economic din partea partenerilor noștri strategici, UE și SUA, l-au determinat pe Plahotniuc să caute aliați în alte zone, cum ar fi Turcia. Erdogan cu poftele sale imperiale va avea deschidere liberă în zona Europei de Est de a influența anumite procese politice și geopolitice prin intermediul investițiilor. Un pachet întreg de legi care se referă la obținerea cetățeniei și la politicile fiscale au fost adoptate nu doar pentru oligarhii autohtoni, ci și pentru poftele imperiale ale lui Erdogan. Faptul că instituțiile noastre și în primul rând primele persoane din stat sunt foarte vulnerabile în fața solicitărilor externe a fost demonstrat prin extrădarea celor 7 profesori turci. Pe de altă parte, relațiile lui Plahotniuc cu dictatorii mai mari și cu mai mulți bani, poate duce la un scenariu imprevizibil. Ce ar fi dacă oligarhii turci, ruși sau arabi vor cumpăra majoritatea pământurilor din Republica Moldova, obținând cetățenia noastră în schimbul la 100.000 de euro și în schimbul la 3% să spele sume imense de bani cu proveniență neclară?

În concluzie pot spune că ne așteaptă o perioadă fierbinte. O perioadă în care suntem obligați să învingem.

Dinu Plîngău

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: