image
Sursa foto: jurnal.md

„E nevoie de un efort susținut al justiției pentru a-i aduce în țară pe fugarii Plahotniuc, Șor, Platon și alții”// EXPERȚI

În Republica Moldova este nevoie de un efort susținut al sistemului de justiție pentru a aduce în țară fugari precum Plahotniuc, Șor, Platon, Botnari, precum și alții. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Adevărul este că s-a pierdut foarte mult timp. Am avut speranța că lucrurile se vor mișca mai repede cu tot ce înseamnă atragerea la răspundere a celor care au comis ilegalități. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat. Avem această conducere interimară a PG, sper că lucrurile se vor accelera. Îmi este foarte greu să dau o perspectivă de timp, pentru că nu cunosc datele din dosare și nici nu ar trebui. Va depinde mult de modul de argumentare necesitatea extrădării. Partea bună e că unele dintre aceste solicitări au fost acceptate de Interpol, dacă ne referim la Cavcaliuc sau Topală”, a declarat deputatul PAS Radu Marian.

„Trebuie de elaborat un sistem, pentru că justiția noastră nu a făcut nimic până în prezent, anume ceva concludent, că să-l aducă măcar pe unul, adică să fie măcar un precedent. Sunt doar niște bâlbâieli. Nu este un efort susținut pentru a aduce acești fugari acasă. Trebuie să ne ocupe în primul rând calitatea demersurilor pe care noi trebuie să le facem pentru a-i aduce acasă. În cazul lui Cavcaliuc justiția moldovenească îl caută pentru că cineva din partidul său a stropit pe altcineva cu verde de briliant. Un asemenea demers ar provoca amuzament la Londra. Or, Gheorghe Cavcaliuc poate fi învinuit de infracțiuni care au dus la decese. Vorbesc inclusiv de cazul meu, al altor colegi de-ai mei care și-au pierdut fii, precum e cazul lui Constantin Manole, care fiind închis a fost șantajat cu bătaia fiului care, în rezultat a murit. S-a mușamalizat totul”, a menționat Andrei Baștovoi, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și unul dintre semnatarii Declarației de Independență.

Andrei Baștovoi a precizat, în context, că avocații săi pregătesc acuzații împotriva lui Cavcaliuc pentru dosarul fabricat pe numele său.

„Când vorbim de capetele de acuzare pentru Botnari, fals în acte și depășirea atribuțiilor de serviciu, sunt niște capete de acuzare moi. El e simbolul nu doar al statului capturat, dar este simbolul imperiului criminal al lui Plahotniuc și mulți cetățeni au suferit din cauza acestui personaj”, a spus comentatorul politic Ilian Cașu.

„În cazul lui Botnari cunoaștem foarte bine activitatea din teritoriu, de a-i atrage pe primari prin diferite metode, prin șantaj în cadrul partidului din care făcea parte”, a comentat și Nicolae Chitic, secretar general al Partidului Schimbării.

„Cred că foarte puțin primari din cei care au pătimit ar depune mărturi.. Primarii care ne aud acum, dacă îl aduce (n.r. - pe Constantin Botnari), nu vă temeți, săriți mai ales cei care ați fost cu dosare penale”, a fost îndemnul lui Alexei Busuioc, membru CALM.

În opinia liderului AUR, Vlad Bilețchi, în prezent la Procuratura Generală nu există suficientă voință juridică, dar nu există nici voință politică pentru ca situația în acest domeniu să se schimbe.

„Pe timpul lui Plahotniuc, în cazul lui Filat, unde au existat și probe, dar și dorința lui Plahotniuc, lucrurile s-au schimbat foarte repede. Cam toate drumurile duc la Londra, există acolo un centru de comandă. Nu cred că domnul Robu va produce ceva spectaculos, cred că se vor face mici scandaluri mediatice, rețineri de dragul reținerilor. Dacă s-ar fi vrut, deja s-ar fi întreprins”, a spus Bilețchi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: