image
Sursa foto: nytimes.com

Putin le transmite americanilor că este gata pentru o nouă criză precum cea a rachetelor din Cuba

Preşedintele Vladimir Putin afirmă că Rusia este pregătită din punct de vedere militar pentru o nouă criză de tipul celei a rachetelor din Cuba, dacă Statele Unite sunt atât de nesocotite încât să o dorească.

El susţine că ţara sa are un avantaj în privinţa unei prime lovituri nucleare, transmite Reuters, care preia declaraţii făcute miercuri seara presei ruse.

Criza din 1962, la care s-a referit liderul de la Kremlin, a izbucnit când Moscova a reacţionat la desfăşurarea unor rachete americane în Turcia, trimiţând rachete balistice în Cuba, ceea ce a dus la o confruntare care ar fi putut declanşa un război nuclear, potrivit Agerpres.

După mai mult de o jumătate de secol, tensiunile sunt din nou în creştere între Rusia şi SUA. Ruşii se tem că americanii ar putea instala în Europa rachete nucleare cu rază medie de acţiune, odată ce tratatul INF (privind forţele nucleare intermediare) îşi încetează valabilitatea.

Comentariile lui Putin au fost precedate de un avertisment că Rusia va reacţiona similar la orice iniţiativă a Statelor Unite privind desfăşurarea de rachete mai aproape de teritoriul rus; rachetele ruseşti ar urma să fie amplasate mai aproape de teritoriul american. Miercuri, preşedintele rus a dat pentru prima oară detalii despre această posibilitate.

Vladimir Putin a afirmat că rachetele hipersonice de care dispune ţara sa pot fi instalate pe nave şi submarine trimise în apropierea apelor teritoriale ale SUA. "Putem să le plasăm, dată fiind viteza şi raza lor de acţiune, în ape neutre. Mai mult, ele nu sunt staţionare, se deplasează, iar ei vor fi nevoiţi să le găsească", a spus preşedintele, conform transcrierii de la Kremlin. "Calculaţi. Mach 9 şi peste 1000 de kilometri", a menţionat el viteza şi raza de acţiune a rachetelor.

Departamentul de Stat american a respins avertismentul anterior al lui Putin, susţinând că e vorba de propagandă menită să abată atenţia de la încălcarea de către Rusia a tratatului INF.

Putin a susţinut că nu doreşte o cursă a înarmărilor împotriva SUA, dar nu va avea de ales dacă americanii instalează noi rachete în Europa; unele dintre acestea ar putea lovi Moscova în 10-12 minute. Contramăsurile navale ruse ar permite lovirea Statelor Unite înainte ca rachetele americane să lovească Moscova. Calculele "nu ar fi în favoarea lor, cel puţin aşa stau lucrurile acum. Asta e sigur", a insistat preşedintele rus.

Totuşi, a adăugat el, tensiunile între Moscova şi Washington nu sunt comparabile cu cele din timpul crizei rachetelor din Cuba. "Oricum, nu asta dorim. (...) Dacă cineva vrea asta, atunci e binevenit. Am explicat azi ce ar însemna asta. Să socotească ei", a spus Vladimir Putin, referindu-se la durata zborului rachetelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: