image
Sursa foto: aegeanair.com

În Letonia NU vor mai exista școli cu predare în limba rusă

Nu vor mai exista școli cu predare în limba rusă în Letonia. Decizia a fost luată săptămâna trecută de către Curtea Constituțională letonă. Potrivit unui articol publicat de Ziarul Nou, instituțiile de învățământ al minorităților naționale vor fi transferate complet în limba letonă. Inițiativa face parte dintr-o reformă care respectă Legea principală a țării.

Potrivit sursei, școli total rusești în Letonia nu există de mult timp. Au rămas doar școli bilingve, unde în clasele primare se predă în limba rusă, după care treptat numărul disciplinelor în limba letonă se mărește, pentru a atinge 60 de procente în clasele liceale. Noua reformă, care va fi implementată treptat în noul an de studiu, din luna septembrie, prevede ca cota parte a disciplinelor în limba letonă să se mărească până la 80 de procente.

Inițial din clasa a noua, ulterior din a șaptea, iar din anul 2022 toate disciplinele vor fi predate în letonă în clasele a 10-a, a 11-a și a 12-a. Totodată, va rămâne în vigoare posibilitatea de a studia limba maternă, literatura și cultura națională în limba natală.

Deoarece reforma școlilor minorităților naționale a fost aprobată de președinte printr-un decret de acum un an, susținătorii școlilor rusești organizează în mod regulat proteste. Conflictul din jurul acestei reforme arată foarte clar contradicțiile dintre stat și minoritatea sa de limbă rusă, care este mai mare de 30 de procente.

De asemenea, după reforma școlară, guvernul a aprobat o reorganizare a învățământului superior care prevede că predarea în universități, inclusiv în cele private, poate avea loc numai în limbile oficiale ale Uniunii Europene. Cei care studiază deja în limba rusă își pot finaliza studiile, însă admiterea noilor candidați de la 1 ianuarie a acestui an la astfel de programe este închisă. Astfel, un alt argument a apărut în banca susținătorilor reformei. Cei din urmă susțin că dacă învățământul superior este în limba letonă, cum vor putea copiii, după ce au absolvit școala rusă, să studieze mai departe.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: