image
Sursa foto: jurnal.md

Ambasadorul SUA la Chișinău: „Justiţia selectivă este o problemă foarte mare în RM; Cetăţenii deja îşi pierd răbdarea”

Fenomenul justiţiei selective este o problemă foarte mare în Republica Moldova, iar cetăţenii deja îşi pierd răbdarea din cauza lipsei de progrese în investigarea fraudei bancare. Declaraţiile au fost făcute de către ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, James Pettit, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. Înaltul oficial a vorbit şi despre principalele problemele ale mass-mediei din Republica Moldova.

„Până acum am observat multe probleme în acest domeniu: monopolizare, interzicerea propagandei externe, dar până acum încă există fenomenul propagandei interne. Sunt multe detalii tehnice. Eu nu sunt expert în acest domeniu, dar eu ştiu că spaţiul mass-media care există acum în Republica Moldova trebuie îmbunătățit”, a menţionat ambasadorul SUA la Chişinău.

James Pettit a spus că este nevoie de schimbări profunde pentru a îmbunătăţi situaţia presei: „Firesc, CCA trebuie să fie o organizaţie independentă. Am observat fenomenul care există acum că multe organizaţii care trebuie să fie independente, nu sunt realmente independente. Eu cred în continuare că trebuie o schimbare culturală şi o schimbare politică pentru a adresa această problemă”.

În condiţiile monopolizării pieţei audio-vizualului, posturile independente de televiziune riscă să dispară, a mai notat ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău.

„Eu cred că monopolizarea este o prolemă foarte mare pentru că fără competiţie, există riscul că posturile de televiziune independente vor dispare. Este o chestiune de finanţare. Este foarte important ca Guvernul să asigure că posturile de televiziune independente în continuare vor exista, vor avea posibilitate să lucreze”, a adăugat James Pettit.

În privinţa schimbării sistemului electoral, James Pettit a spus că guvernarea ar fi trebuit să ţină cont de recomandările instituţiilor europene sau cel puţin să organizeze două tururi pentru alegerile în circumscripţii.

James Pettit a fost întrebat şi despre calitatea justiţiei din ţara noastră din perspectiva furtului bancar şi modului în care se desfăşoară procesul lui Ilan Şor, principalul figurant al fraudei, potrivit rapoartelor Kroll.

„Dacă el cooperează cu autorităţile, poate fi că ei au ajuns la o anumită decizie pentru a-l proteja dacă el în continuare va coopera. Dar este speculația mea. Eu nu ştiu. Eu în acelaşi timp vreau să spun că fenomenul de justiţie selectivă este o problemă foarte mare în această ţară. Aici trebuie să fii foarte atent să evităm acest fel de lucruri. În acelaşi timp, banii furaţi, miliardul dispărut, este o problemă. Eu cred că cetăţenii deja pierd o anumită răbdare cu lipsa de progres în investigarea acestui lucru”, a mai spus oficialul.

Președintele CCA, Dragoș Vicol, nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție la declarațiile ambasadorului american în privința instituției pe care o conduce.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: