image
Sursa foto: Facebook/Tatiana Nogailâc

Mesajul unei moldovence din Italia: Noi cei care avem casă și job nu venim să vă invadăm; Ajutați-i pe cei rămași în stradă

„Guvernului să nu-i fie frică că cetățenii moldoveni stabiliți în Italia intenționează să revină acum în țară. Avem casă, loc de muncă și suntem ocrotiți de sistemul medical italia. Au nevoie să se întoarcă în țară mulți dintre concetățenii noștri veniți la muncă sezonieră și care acum au rămas în stradă”.

Este mesajul transmis autorităților de la Chișinău de către Tatiana Nogailâc, o moldoveancă stabilită de mai mulți ani la Roma.

„La moment, în Italia sunt în jur de 128 de mii de moldoveni care au reședință, muncesc și sunt ocrotiți de sistemul medical italian. Vreau să spun celor de acasă că cei care doresc să se întoarcă în țară sunt migranți care vin aici cu pașaportul biometric, stau 90 de zile și revin înapoi. Sunt migranți sezonieri care munesc în hoteluri, care au rămas blocați în hoteluri mai ales în nordul Italiei”, a menționat Tatiana Nogailâc în cadrul unei intervenții telefonice la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

„Sunt femei care sunt la pensie deja și au venit să-și facă niște acte în Italia. Sunt femei bolnave de cancer, boli psihologice, diabet zaharat, cu dizabilități grave. Sunt studenți care vor să revină acasă, sunt turiști, rudele noastre care au venit prin ospeție. De aceea, Guvernul să nu aibă frică că revenim noi acasă cei care suntem aici stabiliți bine și suntem ocrotiți de statul italian. Revin în țară persoane care au rămas fără muncă. Au rămas în stradă pentru că mulți bătrâni au decedat”, a adăugat moldoveanca stabilită la Roma.

În ceea ce privește impunerea cetățenilor blocați peste hotare de a procura poliță medicală, Tatiana Nogailâc a îndemnat autoritățile de la Chișinău să citească Constituția.

„Ei nu înțeleg că toți suntem cetățeni ai acestei țări. Și dacă domnul Dodon și-a creat o comisie, să-și ridice fundurile de pa scaune și să înceapă a munci pentru acești oameni care au ajuns în stradă. Sunt cazuri foarte grave: mame care au copii în țară, cu părinți bolnavi. Noi cei care suntem aici de mulți ani, care avem muncă și casă, nu venim să vă invadăm. Noi v-am crescut cu remitențele noastre ani de zile. Remitențele intră în circuitul economic și dacă eu vin în țară, și procur un apartament sau o mașină, plătesc și impozite. Explicați-le celor de acasă să nu ne urască, fiindcă remitențele noastre, chiar dacă au mers la consum, acesta a creat alte intrări în haznaua statului. Nu noi cerem să venim acasă, ajutați-i pe cei mai triști ca noi”, a mai spus Tatiana Nogailâc.

Live: Cabinetul din Umbră, 02.04.2020

COMENTEAZĂ LIVE PE PAGINA NOASTRĂ https://www.facebook.com/cabinetuldinumbra/ Publicată de Cabinetul din umbră pe Joi, 2 aprilie 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: